Închide Close
Memorialul durerii

Editura Humanitas

Lucia Hossu Longin, Memorialul durerii

O istorie care nu se învaţă la şcoală

Din categoriile istorie

În colecția Istorie contemporană

Memorialul durerii a fost tocmai leacul de care avea nevoie România pentru a începe să se vindece de pecinginea ultimei jumătăţi de veac. A fost genul de trezire pe baza unei traume psihice: ne-am pomenit cum, stând în faţa ecranului, eram asaltaţi de spectre a căror înfăţişare fusese distrusă de abjecţie.“ (Sorin LAVRIC)

„La modul cel mai real, Memorialul durerii a deschis porţile, până atunci ferecate, ale unor închisori despre care în 1991 nu se ştia nimic: Sighet, Râmnicu Sărat, Jilava, Zarca Aiudului şi Zarca Gherlei, Piteşti, minele de plumb din nordul ţării, lagărele din iadul Peripravei. A fost o luptă contra cronometru, pentru că bătrânii luptători dispăreau, închisorile se renovau, suspect de repede, unele au şi fost demolate, celulele condamnaţilor la moarte deveneau încăperi cochete, vopsite în culori pastel...“ (Lucia HOSSU LONGIN)

Despre Lucia Hossu Longin

LUCIA HOSSU LONGIN, jurnalist de televiziune, a realizat după 1989 numeroase documentare, selecţionate apoi la festivaluri internaţionale: Hobiţa lui Brâncuşi, România vs Cheng, Visul, Baricada, Urmaş de martir, Zbor deasupra unui cuib de oameni, 13-15 iunie, Mineriada oră cu oră, Sebastian (selecţie la Prix Italia, 2006), Regele nu moare (selecţie la Festivalul Internaţional de Televiziune de la Biarritz, Franţa, 2009). Începe din 1991 realizarea Memorialului Durerii, la TVR, serial consacrat spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei românilor în faţa comunismului care a ajuns la 140 de episoade difuzate. A fost redactor-şef al Redacţiei Film Documentar a Studioului de Film al SRTV între 1993 şi 1996 şi membru în Consiliul de Administraţie al SRTV între 1996 şi 2000. Volumul Memorialul Durerii - O istorie care nu se învaţă la şcoală şi colecţia de 36 de DVD-uri din serialul Memorialul Durerii au apărut în 2007 la Editura Humanitas, respectiv la Humanitas Multimedia, în colaborare cu IICR şi TVR Media.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Memorialul durerii
  • Subtitlu: O istorie care nu se învaţă la şcoală
  • An apariție: 2012
  • Ediție: a II-a
  • Pagini: 432
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3603-4
  • Colecție: Istorie contemporană
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Lucia Hossu Longin

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact