Închide Close

Editura Humanitas

Matei Pleşu, Non-sensul giratoriu si alte non-sensuri de ieri si de azi

Din categoriile umor, literatură

În colecția Râsul lumii

O carte sprinţară, acidulată, dar nu acidă, veselă, când nu altoită cu melancolii, premonitorie pe-alocuri, nostalgică printre rânduri. Un şir bine împletit de poveşti scurte şi pestriţe ca înseşi întâmplările lumii noastre.

Aveam carnetul de câteva luni când m-a oprit un poliţist întâia oară. Funcţionar păgubos condamnat să lucreze în stradă, se proteja cum ştia el mai bine de vitregiile vieţii de teren. Purta sub uniformă o flanelă groasă de lână, iar din urechi îi ieşeau şomoioage de vată: să nu-l tragă curentul prin secţie, să nu-l bată vântul prin intersecţie. Îi întind actele. Le preia mecanic, fără să se uite. Ma întreabă: „Ce faci?“, mărturisesc: „Conduceam.“ „Unde te duci?“ – „Acasă.“ „De unde vii?“ – „De la facultate.“ „Ce facultate?“ – „Filozofie.“ „Şi ce se face pe-acolo?“ – Îi enumăr conştiincios câteva nume de cursuri. Se uită lung, cu aerul că ceva nu iese la număr, apoi mă întreabă iscusit: „Da' ia zi-mi, logică nu vă învaţă?“ – „Ba da“, îmi recunosc eu scăparea, simţind îngrijorat cum întrebările, la început arbitrare, încep să fie ţintite, să bată undeva: „Păi bine, dom'le“ – triumfă el – „e logic să treci pe roşu?!“ Am tăcut, picat la examenul de logică în traseu. Cu generozitate de învingător, mă graţiază. Îmi înapoiază actele neprihănite şi-mi şopteşte-n zeflemea: „Circulaţi!“ (Matei PLEŞU)

Despre Matei Pleşu

MATEI PLEŞU (n. 1973, Bucureşti) a absolvit cursurile Facultăţii de Filozofie din Bucureşti în 1997. În acelaşi an, traduce pentru Editura Humanitas o monografie Platon a lui R.M. Hare, apoi urmează un stagiu de doi ani în Austria şi în Germania. În perioada 2005-2010 colaborează cu revistele Aspirina, Plai cu boi şi Adevărul literar şi artistic. Participă la un proiect de traducere a operei lui J.W. Goethe, în 18 volume, desfăşurat de Societatea Germaniştilor din România. În 2009 publică la Editura Humanitas colecţia de povestiri Non-sensul giratoriu şi alte non-sensuri de ieri şi de azi. Se numără printre autorii a patru antologii apărute la Editura ART, între 2009-2011. În prezent este secretar general de redacţie al revistei Dilemateca.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Non-sensul giratoriu şi alte non-sensuri de ieri şi de azi
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 216
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-337-7
  • Colecție: Râsul lumii
  • Domeniu: umor, literatură
  • Autor: Matei Pleşu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact