Închide Close

Editura Humanitas

Constantin Ardeleanu, O croazieră de la Viena la Constantinopol

Călători, spații, imagini, 1830–1860

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

O călătorie fascinantă în zorii modernizării Principatelor Dunărene

 

„Recepționate diferit, cu entuziasm sau curiozitate de categoriile mai mobile ale societății și cu indiferență sau teamă de oamenii simpli, minunile mecanice sau tehnologiile diabolice ce mișcau lumea au transformat rapid și viețile locuitorilor din Principatele Moldova și Țara Românească… Noile vehicule transformau totul în jur: spațiu și timp, civilizație material și relații sociale, mediu de afaceri și mediu înconjurător. Lumea se schimba văzând cu ochii.

Venise epoca aburului și, aflați într-o conjunctură istorică favorabilă, românii s-au racordat rapid la noile descoperiri tehnice și, prin ele, la timpurile și spațiile moderne… Revoluția în transporturi sosea în Țara Românească și Moldova cu primele piroscafe austriece care au început să oprească în porturile Dunării românești din aprilie 1834.“ — CONSTANTIN ARDELEANU

 

Ilustraţia de pe copertă: lansarea vaporului Maria Anna, Viena, 13 septembrie 1837

Despre Constantin Ardeleanu

CONSTANTIN ARDELEANU (n. 1976) este profesor de istorie modernă la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați și long-term fellow la New Europe College, București. Temele sale de cercetare privesc istoria socioeconomică a sud-estului Europei, cu interes special pentru regiunea Dunării și a Mării Negre. Preocupat de reprezentarea spațiului românesc în descrieri de călătorie, a tradus și editat, singur sau în colaborare, relatări ale câtorva autori străini care au vizitat spaţiul românesc în secolele XIX–XX. Acestea se regăsesc în diverse volume din seria Călători străini despre Țările Române în secolul al XIX-lea (Editura Academiei Române, 2004–2020) sau au fost publicate distinct: Maude Rea Parkinson, Douăzeci de ani în România (Humanitas, 2014); Ethel Greening Pantazzi, România în lumini și umbre (Humanitas, 2015); Patrick O’Brien, Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna și iarna anului 1853 (Humanitas, 2016). Câteva dintre monografiile sale analizează conectarea sud-estului Europei la economia mondială, modernizarea porturilor dunărene și pontice, dezvoltarea infrastructurii regionale de transport sau organizații și relații internaționale în epocile modernă și contemporană. Cel mai recent volum publicat este The European Commission of the Danube, 1856–1948: An Experiment in International Administration (Brill, 2020).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: O croazieră de la Viena la Constantinopol
  • Subtitlu: Călători, spații, imagini, 1830–1860
  • An apariție: 2021
  • Pagini: 304
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-7153-0
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Constantin Ardeleanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact