Închide Close
Perspective eminesciene

Editura Humanitas

Dan C. Mihăilescu, Perspective eminesciene

Cine mai stie astazi ca jovialul, logoreicul, histrionicul Dan C. Mihailescu, "omul care aduce cartea" zilnic la Pro Tv, a debutat editorial in 1982 cu aceasta carte despre Eminescu? Autorul avea 29 de ani, iar cartea a fost foarte bine primita de breasla literara. Pedant si metafizic, liric si didactic totodata, Dan C. Mihailescu era la ora cand il fascinau Bachelard, Beguin si Jean Pierre Richard, foarte departe de stilul familiar, colorat si imprevizibil de astazi. Eseul sau cutreiera elementele "poeticii selenare" eminesciene, o data cu studierea senzitivitatii poetului. Relatia dintre verbele a vedea si a privi, labirintica auzului eminescian, fabuloasa lume a miresmelor si fiorul tactil, toate supuse poruncii isichaste de "pazire a simturilor", caracterizau un demers analitic de-o surprinzatoare fertilitate pentru cei care, astazi ca si ieri, vad poezia ca "o arta muribunda".
Despre Dan C. Mihăilescu

DAN C. MIHĂILESCU este critic şi istoric literar. A publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism ş.a. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste, a semnat traduceri, prefeţe, ediţii etc. Din anul 2000 este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, la ProTV. A publicat volume de eseuri (printre care Stângăcii de dreapta, Îndreptări de stânga, ciclul Viaţa literară, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu), a tradus din Jean-François Revel, Eugène Ionesco, Emmanuel Todd, Vladimir Bukovski ş.a., a deţinut rubrici în revistele Luceafărul, Transilvania, 22, Idei în dialog, România literară, Ziarul de duminică, Dilema veche, precum şi în Evenimentul zilei şi Jurnalul Naţional. Printre preocupările sale constante se află literatura memorialistică şi epistolară. Cele mai recente cărţi ale sale sunt I.L. Caragiale şi caligrafia plăcerii: Despre eul din scrisori (Humanitas, 2012), Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş (Humanitas, 2012), Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu (Humanitas, 2013), Castelul, biblioteca, puşcăria (Humanitas, 2013), Despre nerăbdarea de a fi răbdător (dialog epistolar cu Ciprian Măceșaru; Humanitas, 2014), „Ce-mi puteți face, dacă vă iubesc!?“ (Humanitas, 2015), Plăceri vinovate și datorii împlinite (Humanitas, 2018), Podul cu vechituri (Humanitas, 2019).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Perspective eminesciene
  • An apariție: 2006
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 276
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0955-2
  • ISBN-10: 973-50-0955-2
  • Colecție: Seria de autor Dan C. Mihăilescu
  • Autor: Dan C. Mihăilescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact