Închide Close
Pestele-scorpion

Editura Humanitas

Nicolas Bouvier, Pestele-scorpion

Carte distinsa cu Premiul Criticii (1982) si Premiul Schiller (1983)

Scriind pe indelete, nepasandu-i de actualitate si cu atat mai putin de rentabilitate, Nicolas Bouvier a faurit cu rabdare o opera atemporala, care frapeaza prin rigoare. Amatorii de proza fin cizelata il descopera treptat, de fiecare data cu incantare, de parca si-ar trece unul altuia in secret pietre pretioase. [...] Printre prea rarele piese de orfevrerie lasate in urma de Bouvier, Pestele-scorpion are stralucirea intunecata a sticlei vulcanice. Povestea unui sejur de noua luni in Ceylon, in 1955: doua decenii i-au trebuit lui Bouvier ca, in sfarsit, s-o spuna. Intre timp, a publicat Rostul lumii (1963) si Cronica japoneza (1967). Cronologic, Pestele-scorpion trebuia sa fie urmarea Rostului lumii, care se incheie [...] la portile continentului indian. Si totusi, e cu totul altceva.[...] Hotarandu-se sa retraiasca [acest sejur ceylonez], episodul cel mai dureros al existentei sale, Bouvier a trecut de la "rostul lumii" la "rostul cuvintelor". Scrierea l-a eliberat, restituind amintirile in chipul cel mai fidel posibil .[...] Carte culta, Rostul lumii l-a dezvaluit pe Bouvier ca scriitor-calator. Dar pesemne ca Pestele-scorpion, specie letala din marile calde, de fascinanta frumusete, l-a transformat pur si simplu intr-un scriitor. (Tristan Savin, Lire, noiembrie 2005)

Rostul lumii, Cronica japoneza si Pestele-scorpion sunt capodoperele scriitorului elvetian Nicolas Bouvier (1929-1998). Ca si primele doua, publicate la Humanitas in 2007, respectiv 1995/2006, Pestele-scorpion apare intr-o traducere exceptionala, semnata de Emanoil Marcu (premiata, in 2009, de Asociatia Scriitorilor din Romania, filiala Iasi).

Despre Nicolas Bouvier

Scriitor, fotograf si globe-trotter (sau voyageur voyeur, cum ii placea sa-si spuna) Nicolas Bouvier s-a nascut la Geneva in 1929. Prima sa carte, L'usage du monde (1963), scrisa in urma unui periplu care l-a purtat din Iugoslavia pana in Japonia, a devenit Biblia unei intregi generatii de travel-writers. Cronica japoneza (1975, reeditare 1989) a fost selectionata de Bernard Pivot printre primele zece carti ale anului 1990, iar Le poisson scorpion (1991) a obtinut Premiul Criticii. In 1995 a primit Grand Prix Ramuz pentru intreaga sa opera. S-a stins din viata in 1998. Alte carti: Les chemins du Halla-San (1994), Guerre et humanite, un siecle de photographie (impreuna cu Michele Mercier si Francois Mercier, 1995), L'Echappee belle (eloge de quelques peregrins) (1996), Entre errance et eternite. Regards sur les montagnes du monde (1998).

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact