Închide Close
Pianistul

Editura Humanitas

Władysław Szpilman, Pianistul

Publicate initial in Polonia, in 1945, apoi interzise de autoritatile comuniste, memoriile pianistului evreu Wladyslaw Szpilman despre supravietuirea in ghetoul varsovian pot sta, prin valoarea lor istorica si umana, alaturi de unele dintre cele mai cunoscute evocari ale Holocaustului. Szpilman relateaza ororile vietii din ghetou cu o uimitoare precizie si stiinta a detaliului, cu forta descriptiva a unui reporter, reusind sa recreeze chiar banalitatea si aparenta normalitate a relatiilor sociale in mijlocul catastrofalelor schimbari si sub amenintarea permanenta a deportarii in lagarele de concentrare. Ramas singur intr-o lume care se prabuseste, eroul se adapteaza si supravietuieste in cele mai incredibile imprejurari, ajutat de prieteni si, in final, printr-o stranie intorsatura a sortii, de un capitan german care-i salveaza viata. Utilizand un limbaj discret, care-l apropie mai curand de sobrietatea lui Primo Levi decat de urgenta morala a lui Elie Wiesel, Szpilman reuseste sa ramana un observator si un cronicar lucid al experientelor prin care trece, relatate pe tonul neutru, rece, al unor trairi incomplet asimilate inca la data scrierii acestui text – un ton in care nu primeaza dorinta de razbunare, ci aceea de a intelege.traducere de Mona Antohi
Despre Władysław Szpilman

Władysław SZPILMAN s-a născut pe 5 decembrie 1911 la Sosnowiec, în sudul Poloniei. Membru al unei familii cu o bogată tradiție muzicală, a studiat pianul și compoziția întâi la Varșovia, iar apoi, din 1931, la Academia de Arte din Berlin. După venirea lui Hitler la putere, în 1933, s-a întors la Varșovia, unde, ca pianist la Radio Polonia, a cântat din 1935 până pe 23 septembrie 1939. Władysław Szpilman a continuat să cânte și să compună în ghetou, unde s-a văzut obligat să se mute, împreună cu familia sa, din octombrie 1940. După aproape doi ani în ghetou, familia Szpilman a fost deportată; printr-un uluitor concurs de împrejurări, Władysław s-a salvat, dar părinții, surorile și fratele său, trimiși în lagărul de la Treblinka, au fost uciși. În perioada următoare, prieteni de la Radio Polonia l-au ajutat, alături de alți polonezi care-i erau complet necunoscuți, să se ascundă în partea „ariană“ a orașului. În noiembrie 1944, înfometat și hăituit într-un oraș distrus, a fost descoperit de ofițerul german Wilm Hosenfeld, care i-a dus mâncare și i-a găsit o ascunzătoare mai bună. În ianuarie 1945, imediat după eliberarea Varșoviei, s-a întors la Radio Polonia, unde mai apoi a devenit director al secției muzicale. În 1946 a publicat o primă versiune a cărții care avea să devină celebră, numită inițial Moartea unui oraș. Deși cenzurată, a fost retrasă din circulație de comuniștii polonezi. Prietenul său Artur Rubinstein a încercat fără succes să-i găsească un editor în Occident în anii 1970, dar abia în 1998, după apariția edițiilor germană, engleză și americană, memoriile sale au devenit un bestseller mondial. Înainte să moară, pe 6 iulie 2000, la vârsta de 88 de ani, Władysław Szpilman a aflat despre importanța și succesul cărții, publicată astăzi în 38 de limbi și ecranizată în 2002 de Roman Polański.

Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact