Închide Close

Editura Humanitas

Michel Onfray, Prigoana plăcerilor. Edificarea unei erotici solare

Din categoriile eseistică

În colecția Eseu

Se poate merge mai departe decât a mers Nietzsche atunci când a acuzat creştinismul că a făcut din om o „bestie ipocrită“, umplându-l de ură împotriva propriilor instincte vitale? Se pare că da. Michel Onfray, de altfel admirator declarat al lui Nietzsche, crede că există încă lucruri nespuse.Ținta acestui iconoclast contemporan este de data aceasta sexualitatea, pe care două mii de ani de creştinism au reprimat-o şi desfigurat-o cu desăvârşire. Și nici nu s-ar fi putut altfel, de vreme ce religia Europei s-a construit pe trupul mutilat al lui Isus şi pe imperativul castităţii formulat de Pavel din Tars sau de Augustin din Hippona. Să ne mai mirăm că în modernitate acest teribil nihilism al cărnii a luat forma exceselor literare ale unor Sade sau Bataille?Cum ne putem despovăra de relația negativă şi ipocrită pe care am ajuns să o avem cu trupul nostru? Michel Onfray propune o pedagogie a sexului inspirată de perspectiva solară a gândirii orientale, singura aptă să ne redea capitalul pierdut de vitalitate şi să ne scoată din cuşca păcatului perpetuu.

Despre Michel Onfray

MICHEL ONFRAY (n. 1959), filozof şi eseist francez, profesor de filozofie, autor a peste cincizeci de volume, traduse în douăzeci şi cinci de ţări. Între 1983 şi 2002 a predat filozofia la un liceu catolic din Caen (Normandia). În 2002 demisionează din postul de profesor de liceu, criticând modul în care se predă filozofia în şcolile şi universităţile franceze, şi înfiinţează în acelaşi oraş o universitate populară, al cărei animator este de atunci. Onfray este adept al unei atitudini libertare şi hedoniste, ateu declarat, admirator al unor filozofi precum Diogene din Sinope, Aristip din Cyrene, La Metterie sau Friedrich Nietzsche, de la a căror gândire se revendică.

 

Opere: Le Ventre des philosophes. Critique de la raison diététique (1989; trad. rom. Nemira, 2000), Cynisme. Portrait du philosophe en chien (1990), La Raison gourmande. Philosophie du goût (1995; trad. rom. Nemira, 2000), Politique du rebelle. Traité de résistence et d'insoumission (1997), Théorie du corps amoureux. Pour une érotique solaire (2000), Archéologie du présent. Manifeste pour une esthétique cynique (2003), La Philosophie féroce. Exercices anarchistes (2004), Traité d'athéologie. Physique de la métaphysique (2005), La Sagesse tragique. Du bon usage de Nietzsche (2008), L'Innocence du devenir. La vie de Friedrich Nietzsche (2008), Le souci des plaisirs. Construction d'une érotique solaire (2008), Journal hédoniste (4 vol., 2000-2008), Contre-Histoire de la philosophie (6 vol., 2007-2010; trad. rom. Polirom, 2008-2011). | michel-onfray.over-blog.com

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Prigoana plăcerilor. Edificarea unei erotici solare
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 228
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3282-1
  • Colecție: Eseu
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Michel Onfray
  • Traducere: Emanoil Marcu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact