Închide Close
Raul

Editura Humanitas

Jan Guillou, Raul

În colecția Raftul întâi

Suedia in anii '50: adolescentul Erik incearca sa inteleaga mecanismele violentei, ale viciului, ale Raului. Si se descopera prins in cerc: intre violenta sistematica a tatalui vitreg (dezlantuita obsesiv pe acordurile din Chopin ale unei mame care refuza sa vada) si cea ierarhica, tentaculara, cu care se confrunta in viata de gimnaziu. Prima descoperire e ca violenta contamineaza; a doua – si cea mai importanta – e ca exista nuante, dar nu exista un „dincolo“ de bine si de rau. Erik inainteaza pe muchie de cutit. In final, la capatul unui lung proces de autodescoperire si reflectie, hotaraste ca Raul trebuie combatut. Si – pentru ca Guillou nu rateaza finalul – alege violenta. Bestseller-ul lui Jan Guillou este o carte incomoda, care nu accepta rezolvari de budoar: pune intrebari vechi, dar da raspunsuri surprinzatoare. Si, nu in ultimul rand, controversate, intr-o proza care aminteste de Anthony Burgess sau Chuck Palahniuk. traducere de Liliana Donose Samuelsson
Despre Jan Guillou
Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou, jurnalist, romancier si dramaturg suedez, s-a nascut in 1944 la Sodertalje, oras aflat la sud de Stockholm. Mama era dintr-o familie instarita, iar tatal – fiul unui diplomat francez. Dupa studii de drept intrerupte, Guillou a intrat in jurnalistica. Prima victorie personala in acest domeniu a fost lansarea unui reportaj despre internatul Solbacka si scandalosul sistem de sanctiuni ce se practica acolo in numele „educatiei camaraderesti“. La scurt timp, internatul a fost desfiintat. Dupa ce a dezvaluit activitatea unei organizatii de spionaj ilegale (IB), Guillou a fost condamnat la zece luni de inchisoare pentru „spionaj“ impreuna cu doi colegi (1973-1974). Ca romancier, Guillou a debutat in 1971 cu Om kriget kommer (Daca vine razboiul). Romanul autobiografic Ondskan (Raul), publicat in 1981, a avut un succes crescand. Cartea a fost citita de peste doua milioane de suedezi, a fost adaptata pentru scena si ecranizata in 2004, primind chiar o nominalizare pentru Premiul Oscar la categoria „cel mai bun film strain“. Pe la mijlocul anilor '70, Guillou si-a inceput seria de romane politiste al caror erou, contele C.G. Hamilton, alias agentul Coq Rouge, a ajuns sa se bucure de o faima internationala, intre 1998 si 2000, Guillou a publicat o trilogie despre Cruciade: Vagen till Jerusalem (Drumul spre Ierusalim), Tempelriddaren (Cavalerul Ordinului Templului) si Riket vid vagens slut (Regatul la capat de drum). Aceasta „saga istorica“ a continuat cu Arvet efter Arn (Mostenirea lasata de Arn) (2001), o parte independenta a trilogiei. In 2004 a aparut Tjuvarnas merknad (Piata hotilor), pe tema delincventei economice din Suedia.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Raul
  • An apariție: 2005
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 340
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0892-0
  • ISBN-10: 973-50-0892-0
  • Colecție: Raftul întâi
  • Autor: Jan Guillou

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact