Închide Close
Reguli pentru parcul uman

Editura Humanitas

Peter Sloterdijk, Reguli pentru parcul uman

Din categoriile filozofie

În colecția Phi

In cursul unui ciclu de conferinte privind umanismul din zilele noastre, Peter Sloterdijk a tinut in ziua de 15 iunie 1997, in cadrul unui matineu literar organizat in Basel, un discurs al carui titlu coincide cu cel al volumului de fata, Reguli pentru parcul uman. Cu aplomb si concizie, Peter Sloterdijk a abordat fara reticente si false scrupule delicata chestiune a eugeniei, a nasterii optionale pe baza de selectie prenatala si ipoteza regandirii speciei umane sub sugestia unor ganduri formulate de Platon in Republica si de Martin Heidegger in celebra Scrisoare despre umanism. Desi cuminte si moderata in tonul si subtextul ei, aceasta conferinta avea sa starneasca un scandal neverosimil, daca e sa tinem seama ca in fond era vorba de un text filozofic menit specialistilor. In scurt timp s-a conturat o dezbatere Sloterdijk de rezonanta europeana – sau scandalul Sloterdijk–Habermas, cum a fost numit el in Franta – pe scurt, o polemica plina de iritare si tensiune, in care multe spirite de anvergura ale epocii au simtit nevoia sa ia pozitie. Cartea reproduce discursul lui Sloterdijk de la Basel, dand cititorului posibilitatea sa se lamureasca singur in privinta atat de controversatului si atat de faimosului text. traducere de Ion Nastasia
Despre Peter Sloterdijk

PETER SLOTERDIJK, important filozof, eseist şi om de cultură german, s-a născut în 1947 la Karlsruhe. Între 1968 şi 1974 a studiat filozofia, germanistica şi istoria la universităţile din München şi din Hamburg, obţinând titlul de doctor în filozofie în 1975. Din 1992 predă filozofie, estetică şi teoria mass-media la Universitatea de Arte şi Design din Karlsruhe, al cărei rector a devenit în 2001. În 1993 a fost laureat al Premiului Ernst Robert Curtius pentru eseistică, ulterior primind numeroase alte distincţii pentru operele sale.

Opere principale: Kritik der zynischen Vernunft /Critica raţiunii cinice (1983); Der Denker auf der Bühne. Nietzsches Materialismus/Gânditorul pe scenă. Materialismul lui Nietzsche (1986); Eurotaoismus. Zur Kritik der politischen Kinetik/Eurotaoismul. Despre critica kineticii politice (1989); Weltfremdheit /Detaşare de lume (1993); Im selben Boot. Versuch über die Hyperpolitik/În aceeaşi barcă. Eseu despre hiperpolitică (1995); Regeln für den Menschenpark. Ein Antwortschreiben zu Heideggers Brief über den Humanismus/Reguli pentru parcul uman. Un răspuns la scrisoarea lui Heidegger despre umanism (1999; ed. rom. Humanitas, 2005); Die Sonne und der Tod/Soarele si moartea (2001); Der ästhetische Imperati /Imperativul estetic (2007).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Reguli pentru parcul uman
  • An apariție: 2003
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 98
  • Format: 11x16.5 cm
  • ISBN: 973-50-0334-1
  • ISBN-10: 973-50-0334-1
  • Colecție: Phi
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Peter Sloterdijk

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact