Închide Close
Rostul lumii

Editura Humanitas

Nicolas Bouvier, Rostul lumii

Jurnalul unei calatorii

Despre L'usage du monde -- titlul original contine un joc de cuvinte practic intraductibil -- s-a spus ca este cartea-cult a generatiilor succesive de globe-trotteri, dar si de exploratori care nu-si parasesc odaia proprie, ca este capodopera literaturii francofone de calatorie din ultima jumatate a secolului trecut, dar si o capodopera literara pur si simplu. Nicolas Bouvier se considera un scriitor-calator si un vanator de imagini (era si fotograf); este de fapt, in primul rand, un mare scriitor. O calatorie nu are nevoie de motive. Si dovedeste, in scurt timp, ca-si este siesi suficienta. Crezi ca vei face o calatorie, dar in scurt timp pricepi ca ea, calatoria, e cea care te face -- sau desface. Sunt propozitiile, adesea citate, pe care le intalnim in primele pagini ale acestui jurnal de calatorie. Calatoria lui Nicolas Bouvier, care a durat un an si jumatate, se petrecuse in compania prietenului sau Thierry Vernet, la inceputul anilor 1950, debutase la Belgrad si se sfarsise la Khyber Pass, in Afganistan. La bordul unui Fiat Topolino care-i lasa adesea in drum, cei doi calatori urmasera un itinerar de un exotism incredibil la vremea aceea. Jurnalul a fost scris de fapt mai tarziu; operatia de decantare a impresiilor acumulate a durat ani intregi, autorul a redactat nenumarate versiuni, cizeland pana la perfectiune fiecare fraza. Sfarsitul calatoriei si al cartii aduce concluzia laconica, superb formulata, a scriitorului-calator: In ziua aceea, am crezut ca detin ceva, un adevar care-mi va schimba viata. Insa nimic de aceasta natura nu e dobandit pentru totdeauna. Lumea trece prin noi ca o apa si pentru o vreme ne imprumuta aparenta ei. Apoi se retrage si ne lasa in fata vidului pe care-l purtam in noi, in fata acestui soi de incapacitate capitala a sufletului pe care trebuie sa invatam s-o suportam, s-o infruntam si care, paradoxal, e poate resortul nostru cel mai sigur.

Despre Nicolas Bouvier

Scriitor, fotograf si globe-trotter (sau voyageur voyeur, cum ii placea sa-si spuna) Nicolas Bouvier s-a nascut la Geneva in 1929. Prima sa carte, L'usage du monde (1963), scrisa in urma unui periplu care l-a purtat din Iugoslavia pana in Japonia, a devenit Biblia unei intregi generatii de travel-writers. Cronica japoneza (1975, reeditare 1989) a fost selectionata de Bernard Pivot printre primele zece carti ale anului 1990, iar Le poisson scorpion (1991) a obtinut Premiul Criticii. In 1995 a primit Grand Prix Ramuz pentru intreaga sa opera. S-a stins din viata in 1998. Alte carti: Les chemins du Halla-San (1994), Guerre et humanite, un siecle de photographie (impreuna cu Michele Mercier si Francois Mercier, 1995), L'Echappee belle (eloge de quelques peregrins) (1996), Entre errance et eternite. Regards sur les montagnes du monde (1998).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Rostul lumii
  • Subtitlu: Jurnalul unei calatorii
  • An apariție: 2007
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 332
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1770-5
  • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
  • Domeniu: memorialistică & diaristică
  • Autor: Nicolas Bouvier
  • Ilustraţii: Thierry Vernet
  • Traducere: Emanoil Marcu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact