Închide Close

Editura Humanitas

Elizabeth Gilbert, Războiul homarilor

Din categoriile literatură

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB / PDF

Două mici insule aflate în apropiere de coasta statului Maine îşi dispută de generaţii întregi teritoriul de pescuit. Cum „homarii nu cunosc hotare, nici pescarii de homari nu le cunosc“: se ceartă pentru fiecare bucăţică de mare, se spionează, îşi încâlcesc unii altora năvoadele, fură capturile importante de homari ale celor mai destoinici. Aşa că, din când în când, izbucnesc adevărate războaie ale homarilor. Ruth Thomas, fiica unuia dintre cei mai aprigi pescari, venită acasă după ce a terminat liceul pe continent, e hotărâtă să îmbrăţişeze meseria aspră a tatălui ei. Inteligentă, ironică şi deloc romantică, încearcă să se reintegreze în comunitatea dură a oamenilor de pe insulă şi asistă la luptele nemiloase dintre ei. Dragostea neaşteptată pentru Owney Wishnell, aflat în tabăra opusă, complică lucrurile, dar aduce totodată o soluţie paradoxală neînţelegerilor din trecut şi o transformă pe Ruth într-o adevărată eroină.

„Înainte de Mănâncă, roagă-te, iubeşte, eram cunoscută în cercurile literare... drept o femeie care scria în principal pentru şi despre bărbaţi. Lucrasem ani întregi ca ziaristă la reviste adresate bărbaţilor..., folosind paginile lor pentru a explora masculinitatea din toate unghiurile posibile. La fel şi în cazul personajelor din primele mele trei cărţi..., care erau toate personalităţi super-macho: cowboy, pescari de homari, vânători, camionagii, şoferi de tir, pădurari... Pe vremea aceea mi se spunea adesea că scriu ca un bărbat“, mărturiseşte undeva Elizabeth Gilbert. Războiul homarilor, roman remarcat la apariţie de revista The New York Times, aparţine tocmai acelei perioade de explorare a masculinităţii. Lumea aspră a pescarilor de homari şi războaiele lor înverşunate sunt descrise cu forţa şi talentul unei scriitoare care, nu peste multă vreme, avea să cucerească o lume întreagă.

Despre Elizabeth Gilbert

ELIZABETH GILBERT (n. 1969 în Waterbury, Connecticut; studii de științe politice la New York University) a devenit celebră odată cu apariția volumului autobiografic Mănâncă, roagă-te, iubește (2006), megabestseller internațional (peste 15 milioane de exemplare vândute în toată lumea, tradusă în 46 de limbii), apărut în românește la Humanitas în 2008 și ecranizat în 2010, cu Julia Roberts și Javier Bardem în rolurile principale. Volumul de povestiri Pelerinii (1997; Premiul Pushcart și nominalizare pentru Pen/Hemingway Award în 1998), apărut și el în românește (Humanitas, 2010), reprezintă debutul ei literar. Au urmat romanul Stern Men (2000; Războiul homarilor, Humanitas, 2011), volumul non-fiction Ultimul bărbat american (2002; Humanitas, 2009), finalist în competiția pentru două premii importante – National Book Award și National Book Critics Award –, volumul autobiografic deja menționat și continuarea lui, Și am spus da, cu titlul original Committed. A Skeptic Makes Peace wițh Marriage, devenită curând bestseller în Statele Unite. A publicat două romane, Războiul homarilor și Semnătura tuturor lucrurilor, nominalizate la Baileys Women’s Prize for Fiction și finaliste la Wellcome Book Prize. A fost colaboratoare la diverse publicații, printre care ediția americană a revistei GQ, articolele ei primind două nominalizări pentru National Magazine Award. Un articol din 1997, „The Muse of the Coyote Ugly Saloon“, bazat pe experiența autoarei ca angajată într-un bar newyorkez, a stat la baza filmului Coyote Ugly. În 2008, revista Time a inclus-o în topul celor mai influenți 100 de oameni din lume. În prezent, trăiește în New Jersey. | www.elizabethgilbert.com

Fotografia autoarei © Deborah Lopez

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Războiul homarilor
  • An apariție: 2014
  • Ediție: I
  • Format: EPUB / PDF
  • ISBN: 978-973-50-4323-0-X
  • Colecție: Ebook
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Elizabeth Gilbert
  • Traducere: Oana Elena Strugaru

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact