Închide Close
Sportul mintii

Editura Humanitas

Cristian-Tudor Popescu, Sportul mintii

Din categoriile sport

În colecția Arena

„Cred ca in sport nu ai decat un unic adversar: propriul creier. El este cel care iti poate lega mainile si picioarele, oricat ai fi de puternic si de iute, sau purta spre victorie un trup care tipa ca nu mai poate. Imi suspectez creierul, sintem mereu intr-o inclestare pe muchie de cutit. El este primul care vrea sa cedeze, nu corpul. El iti sopteste paralizant: gata, ajunge, nu mai poti, nu mai are rost, si asa ai luptat destul. El dezleaga fiara fricii de infrangere, fiara fricii de victorie, care iti string in gheare stomacul si iti fac mana sa tremure. Sau te paraseste pur si simplu, fuge si te lasa cu privirea stinsa a celui dinainte invins. Daca insa reusesti sa-l stapanesti, sa-ti bagi mintile in cap, atunci te invadeaza o siguranta, o liniste interioara de nedescris, pe care poate o traiesc calugarii, marii isihasti, atunci cand sparg bariera umanului in drumul lor catre Dumnezeu. Nu mai conteaza oboseala, scorul, ce-a fost pana atunci, tribunele si ce te asteapta dincolo de ele. Marii jucatori de tenis numesc asta a intra in zona... Pentru mine sportul mare e un fel de religie. Isi are templele, ritualurile, figurile lui sacre. Aceeasi lupta disperata cu sinele in cautarea grauntelui dumnezeiesc din om. Echipamentul sportiv pune parca si pe o bruta o umbra de puritate.“ Cristian Tudor Popescu

Despre Cristian-Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu s-a născut la data de 1 octombrie 1956 în oraşul Bucureşti. A absolvit în anul 1981 Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, obţinând diploma de inginer.

Din anul 1991 este angajat al cotidianului Adevărul, ca redactor şef adjunct (1991-1996) şi apoi ca redactor şef (1996-2005). De asemenea, a fost redactor-şef al săptămânalului Adevărul literar şi artistic (1996-2000). În anul 2005, demisionează de la cotidianul Adevărul alături de alţi 81 de jurnalişti şi împreună cu Mircea Dinescu fondează ziarul Gândul.

A avut numeroase apariţii în mass-media, îndeosebi în cadrul unor incitante talk-show-uri, fiind invitat permanent la emisiunile televizate Cap şi Pajură (social-politic), împreună cu Emil Hurezeanu şi CineTePrinde (în calitate de cinefil).

În martie 2003, este ales ca preşedinte al Clubului Român de Presă, demisionând din această funcţie în noiembrie 2006, pe motivul "mercenarilor din presa românească". În februarie 2007, Cristian Tudor Popescu, a candidat la aceaşi funcţie pentru încă un an şi a fost votat cu 113 voturi pentru, 16 împotriva şi 8 abţineri.

Cristian Tudor Popescu s-a remarcat, înainte de a fi devenit un ziarist recunoscut, şi ca un important autor de proză ştiinţifico-fantastică.

"Gazetarul acesta este mai înainte de toate, un scriitor. Un condei absolut extraordinar, unul dintre cele mai puternice condeie literare din ultimul deceniu."Nicolae Manolescu

(conf. Wikipedia)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Sportul mintii
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 192
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-0680-4
  • ISBN-10: 973-50-0680-4
  • Colecție: Arena
  • Domeniu: sport
  • Autor: Cristian-Tudor Popescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact