Închide Close
Testamentul unui eminescolog

Editura Humanitas

Petru Creţia, Testamentul unui eminescolog

În colecția Tratate/Referinţe

„Elaborata de Perpessicius intre 1933 si 1963, apoi de continuatorii sai, intre 1976 si 1994, editia [Operelor lui Eminescu] este rodul a aproape o jumatate de secol de munca. Si abia incheierea lucrarilor a fost in masura sa dea perspectiva de ansamblu asupra editarii integrale a lui Eminescu si sa puna in lumina nu putinele scaderi a ceea ce a facut atat Perpessicius, cat si noi. Intreaga editie trebuie regandita temeinic si apoi reluata. Cand si de cine n-as sti sa spun. Stiu insa bine ce anume ramane de facut si ma simt obligat sa spun acest lucru pe larg, cu gandul ca poate spusele mele vor sluji cuiva, candva, chiar daca demersul de pana acum va parea arhaic si metodele se vor fi modernizat radical [...] Marturisesc ca a existat un moment in care m-am gandit sa contribui cu lunga experienta acumulata la realizarea unei noi editii critice a operei poetice a lui Eminescu. Apoi, tot asteptand, zadarnic, o dezlegare, au venit anii tarzii, cu neajunsurile lor, si am renuntat. Ma simt totusi, cumva, vinovat. De aici si nevoia de a lasa mostenire macar acele lucruri pe care le-am inteles si pe care consider necesar sa le impartasesc si altora. Altfel m-as face vinovat de ingroparea talantului.“ Petru Cretia
Despre Petru Creţia

 

PETRU CREŢIA (1927-1997), important filolog, elenist, editor, traducător, eseist. În perioada 1952-1971 a urmat o carieră universitară, fiind asistent, apoi lector la Secţia de limbi clasice a Facultăţii de Litere din Bucureşti. În anii 1971-1975 a fost cercetător la Institutul de Filozofie. Din 1975 a îngrijit, alături de Dimitrie Vatamaniuc şi un grup de cercetători de la Muzeul Literaturii Române, sub egida Academiei Române, ediţia critică a operei lui Mihai Eminescu. Din 1971 a coordonat împreună cu Constantin Noica la Editura Ştiinţifică ediţia Platon, Opere. După 1989 a condus revista de istorie literară Manuscriptum.

Scrieri originale (prima ediţie): Norii (Cartea Românească, 1979); Epos şi logos (Univers, 1981); Poezia (1983); Pasărea Phoenix (Cartea Românească, 1986); Oglinzile (Humanitas, 1993); Luminile şi umbrele sufletului (Univers Enciclopedic, 1995); Catedrala de lumini. Homer, Dante, Shakespeare (Humanitas, 1997); În adâncile fântâni ale mării (Albatros, 1997). Traduceri (multe însoţite de aparat critic): Cinci cărţi din Biblie / Iov, Iona, Ecleziastul, Ruth, Cântarea cântărilor; Platon, Phaidon, Banchetul şi în colaborare Hippias Minor, Ion, Euthyphron, Menon; Dante, De vulgari eloquentia, Epistolae, Eclogae; M. Bontempelli, Oameni în timp; E. Cecchi, Peştii roşii; Longos, Daphnis şi Chloe; A. Tilgher, Viaţa şi nemurirea în viziunea greacă; Marguerite Yourcenar, Povestiri orientale, Alexis, Creierul negru al lui Piranesi; Imre Toth, Palimpsest; G. Dumézil, Zeii suverani ai indoeuropenilor; Emil Cioran, Antologia portretului; G. Duby, Cavalerul, femeia şi preotul; F. Bluche, De la Cezar la Churchill; Virginia Woolf, Doamna Dalloway, Valurile, Eseuri; T.S. Eliot, Eseuri; Frances A. Yates, Iluminismul rozicrucian; Graham Swift, Ultima comandă.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Testamentul unui eminescolog
  • An apariție: 1998
  • Ediție: editia I
  • ISBN: 4690000000000
  • ISBN-10: 4690000000000
  • Colecție: Tratate/Referinţe
  • Autor: Petru Creţia

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact