Închide Close
Tranzitii economice. Convorbiri cu Nicolas Spulber

Editura Humanitas

Dragoş Paul Aligică, Tranzitii economice. Convorbiri cu Nicolas Spulber

Dupa Thomas Carlyle, economia politica este the dismal science („stiinta mohorata, deprimanta“). Dialogul pe care urmeaza sa-l cititi pare facut sa infirme aceasta sintagma, devenita, s-o recunoastem, prejudecata generala. Nicolas Spulber, una dintre cele mai spectaculoase minti de origine romana, refugiat in SUA inca dinainte de al doilea razboi mondial, a fost (intrucat a decedat in ianuarie 2004) economist specializat cu precadere in sistemele economiei comuniste. Cel care ii provoaca, prin intrebari, interesantele raspunsuri este Dragos Paul Aligica, fostul sau colaborator, in prezent universitar la Iowa University. Iata doar un esantion de gandire vie, paradoxala, profunda: „A studia sistemul socialist este ca si cum te-ai uita la o experienta – cineva merge pe sarma si te intrebi: care este logica, cum poate sa mearga pe sarma, din ce motive a ales sa mearga pe sarma?“ Pe tot parcursul cartii, tensiunea si interesul epic si ideatic al discutiei cu acest „mare economist, dublat de un umanist“, cum il prezinta in prefata Matei Calinescu, nu scad nici o clipa.
Despre Dragoş Paul Aligică

DRAGOS PAUL ALIGICĂ (n. 1966, Bucureşti) este doctor în ştiinte politice (Indiana University, Bloomington), în economie (ASE Bucuresti) şi in sociologie (Universitatea din Bucureşti). Este cercetător şi cadru didactic la James Buchanan Center for Political Economy, George Mason University, şi fellow la Hudson Institute, Washington DC. A predat la SNSPA, Bucureşti, şi a funcţionat ca expert şi consultant atât pentru organisme internaţionale precum Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite, Banca Mondială şi United States Agency for International Development, cât şi pentru sectorul privat, lucrând pentru companii de consultanţă internaţională precum Booz Allen Hamilton.

Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact