Închide Close
Tranzitii economice. Convorbiri cu Nicolas Spulber

Editura Humanitas

Dragoş Paul Aligică, Tranzitii economice. Convorbiri cu Nicolas Spulber

Dupa Thomas Carlyle, economia politica este the dismal science („stiinta mohorata, deprimanta“). Dialogul pe care urmeaza sa-l cititi pare facut sa infirme aceasta sintagma, devenita, s-o recunoastem, prejudecata generala. Nicolas Spulber, una dintre cele mai spectaculoase minti de origine romana, refugiat in SUA inca dinainte de al doilea razboi mondial, a fost (intrucat a decedat in ianuarie 2004) economist specializat cu precadere in sistemele economiei comuniste. Cel care ii provoaca, prin intrebari, interesantele raspunsuri este Dragos Paul Aligica, fostul sau colaborator, in prezent universitar la Iowa University. Iata doar un esantion de gandire vie, paradoxala, profunda: „A studia sistemul socialist este ca si cum te-ai uita la o experienta – cineva merge pe sarma si te intrebi: care este logica, cum poate sa mearga pe sarma, din ce motive a ales sa mearga pe sarma?“ Pe tot parcursul cartii, tensiunea si interesul epic si ideatic al discutiei cu acest „mare economist, dublat de un umanist“, cum il prezinta in prefata Matei Calinescu, nu scad nici o clipa.
Despre Dragoş Paul Aligică

DRAGOS PAUL ALIGICĂ (n. 1966, Bucureşti) este doctor în ştiinte politice (Indiana University, Bloomington), în economie (ASE Bucuresti) şi in sociologie (Universitatea din Bucureşti). Este cercetător şi cadru didactic la James Buchanan Center for Political Economy, George Mason University, şi fellow la Hudson Institute, Washington DC. A predat la SNSPA, Bucureşti, şi a funcţionat ca expert şi consultant atât pentru organisme internaţionale precum Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite, Banca Mondială şi United States Agency for International Development, cât şi pentru sectorul privat, lucrând pentru companii de consultanţă internaţională precum Booz Allen Hamilton.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact