Închide Close
Tunelul

Editura Humanitas

Ernesto Sabato, Tunelul

Din categoriile literatură

În colecția Raftul întâi

Ernesto Sabato a facut studii de fizica, si-a sustinut doctoratul la Paris, unde a lucrat in domeniul recent aparut al fizicii nucleare, dar intalnirea cu artistii avangardei pariziene (intre care Victor Brauner a jucat un rol insemnat) i-a schimbat destinul: a devenit unul dintre cei mai mari prozatori ai secolului XX. Tunelul, primul dintre cele trei romane ale lui Ernesto Sabato, este cartea care i-a adus scriitorului argentinian faima internationala. Romanul e povestea de dragoste intre un pictor si o femeie casatorita cu un orb – tema orbirii avea sa-l urmareasca pe Sabato in intreaga sa opera –, dar povestea n-are nimic romantic: doi oameni care isi traiesc viata la limita obsesivului, sapand fiecare propriul tunel si nereusind sa se intalneasca.traducere de Darie Novaceanu
Despre Ernesto Sabato

Alături de Jorge Luis Borges, Julio Cortázar şi Adolfo Bioy Casares, ERNESTO SABATO aparţine strălucitei pleiade de scriitori agentinieni ai secolului XX. S-a născut în 1911 la Rojas, într-o familie de imigranţi italieni. Studiază la Colegiul Naţional din La Plata şi apoi la Facultatea de Ştiinţe fizico-matematice a Universităţii Naţionale din La Plata, unde obţine şi titlul de doctor, în 1938. În acelaşi an pleacă în Franţa, pentru a lucra la Laboratorele Joliot Curie din Paris. Aici cunoaşte îndeaproape mişcarea suprarealistă, care l-a înrâurit semnificativ. În 1940 se întoarce în Argentina, fiind numit profesor la Universitatea Naţională din Buenos Aires, şi îşi face debutul literar în revista Teseo din La Plata. În 1945, în urma articolelor din La Nación, prin care atacă regimul lui Perón, este obligat să abandoneze învăţământul. Renunţă şi la activitatea ştiinţifică pentru a se dedica exclusiv literaturii. După un an, i se editează cel dintâi volum, Unul şi universul, o culegere de articole pe teme politice, filosofice şi sociale. Primul său roman, Tunelul (1948; Humanitas Fiction, 2012), este primit cu interes în ţară şi pe plan internaţional, iar următoarele două romane, Despre eroi şi morminte ( 1961) şi Abaddón, Exterminatorul (1974), îi deschid larg porţile gloriei şi ale nenumăratelor şi prestigioaselor premii şi distincţii, dintre care Premiul Médicis (1977); titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare (1979) şi cel de Comandor al Artelor şi Literelor din Franţa (1983); Premiul Cervantes (1984). A scris de asemenea eseuri cu caracter social, politic, filozofic şi literar: Oameni şi angrenaje (1952), Eterodoxie ( 1953), Scriitorul şi fantasmele sale (1963), Apolgii şi respingeri (1979), Robotizarea omului şi alte pagini (1981), Înaintea sfârşitului (1998) etc. Îşi pierde treptat vederea şi în ultimii ani ai vieţii îşi cultivă vechea pasiune pentru pictură. Moare în 2011, în Santos Lugares (provincia Buenos Aires), cu trei luni înainte de a împlini o sută de ani.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Tunelul
  • An apariție: 2003
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 160
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0293-0
  • ISBN-10: 973-50-0293-0
  • Colecție: Raftul întâi
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Ernesto Sabato

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact