Închide Close
Vitelul si stejarul 2

Editura Humanitas

Aleksandr Soljeniţîn, Vitelul si stejarul 2

Pe nimeni nu pot lasa indiferent memoriile unui om ce a cunoscut mai toate consecintele sistemului totalitar: lagarul, deportarea, cenzura, expulzarea. Acoperind un rastimp de 12 ani, intre 1962, anul publicarii nuvelei ce avea sa ii aduca notorietatea – O zi din viata lui Ivan Denisovici – si 1974, anul expulzarii din Rusia, cartea autobiografica Vitelul si stejarul poarta pecetea respiratiei unui spirit liber care a strabatut drumul de la intuneric la lumina, a unui om care nu a admis compromisul si servilismul, traind mereu in cultul solidaritatii cu cei aflati in suferinta. O proza ce vine sa demonstreze ca stilul poate fi expresia libertatii, rectitudinii si omeniei; caci Soljenitin, cu experientele si trairile lui, este mai presus de orice bariera si orice reglementare restrictiva, ridicandu-se prin proza lui fluenta, colorata si imprevizibila deasupra impotrivirilor si smintelilor istoriei.
Despre Aleksandr Soljeniţîn

Unul dintre marii scriitori care au marcat a doua jumătate a secolului XX, ALEKSANDR SOLJENIȚÎN s-a născut pe 11 decembrie 1918 la Kislovodsk. A luptat în al Doilea Război Mondial (între anii 1942 și 1945), fiind decorat. În 1945 a fost arestat pentru o scrisoare în care îl critica pe Stalin și a petrecut opt ani în închisoare și în lagăre de muncă, apoi încă trei ani a avut domiciliu forțat. Reabilitat în 1956, i s-a permis să se stabilească la Riazan, unde a predat matematica și a început să scrie. Nuvela O zi din viața lui Ivan Denisovici, publicată în 1962, îi aduce notorietatea. Continuă să scrie romane și povestiri, care circulă însă în samizdat. În 1968 îi apar în Occident romanele Primul cerc și Pavilionul canceroșilor. În 1970 este distins cu Premiul Nobel pentru literatură, dar refuză să participe la ceremonia de la Stockholm, de teamă că nu i se va permite să se întoarcă în țară. În 1973, la apariția în Occident a celor trei volume din Arhipelagul Gulag (o cutremurătoare frescă a sistemului concentraționar din URSS), este vehement atacat de presa sovietică. Pe 12 februarie 1974 este arestat, acuzat de trădare și expulzat din URSS, iar în decembrie intră în posesia Premiului Nobel. Din 1975 se stabilește în Statele Unite, unde continuă să scrie. În 1990, după căderea comunismului, își recapătă cetățenia rusă. Moare pe 3 august 2008 la Moscova.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact