Închide Close
Yoga puterii

Editura Humanitas

Julius Evola, Yoga puterii

Eseu despre Tantre

Din categoriile eseistică

În colecția Eseu

„Una dintre erorile ireparabile ale Occidentului a fost probabil aceea de a conceptualiza complexa substanţă umană în interiorul formulei antitetice suflet/corp şi de a nu mai ieşi mai apoi din această antiteză decât negând sufletul. O altă eroare, nu mai puţin deplorabilă, şi care continuă să se agraveze, constă în a nu imagina nici o muncă de perfecţionare sau de eliberare interioară decât în favoarea dezvoltării individului sau a persoanei, şi nu în favoarea anulării acestor două noţiuni, în avantajul noţiunii de fiinţă. Mai mult, se pare că, pentru occidental, perfecţionarea şi eliberarea se opun brutal una alteia, în loc să reprezinte cele două aspecte ale unui acelaşi fenomen. Studierea materiei presupuse de yoga tantrică tinde să corecteze aceste erori, iar aceasta explică imensul profit pe care un cititor receptiv îl poate scoate dintr-o summa ca aceea a lui Evola.“ (Marguerite YOURCENAR)

Ediţia italiană îngrijită de Gianfranco de TURRISEseu introductiv de Pio FILIPPANI-RONCONIPostfaţă de Marguerite YOURCENAR

Despre Julius Evola

(19 mai 1898–11 iunie 1974), nascut la Roma. Format sub influenta lui Nietzsche, Michelstaedter si Weininger; legaturi cu futurismul lui Marinetti, grupul „papinian“ Lacerba si dadaismul lui Tzara. Pictor, teoretician al artei (Arte astratta, 1920). Ofiter de artilerie in primul razboi mondial. La Roma frecventeaza cercurile de avangarda (Bragaglia, Balla etc.), azi e considerat drept cel mai important exponent al dadaismului italian. Poet. Studii politehnice nefinalizate. Se afirma ca filozof si istoric al culturii cu interese vaste si atitudine constant anticonformista: Saggi sul idealismo magico, 1925; Teoria dell'individuo assoluto, 1927; Fenomenologia dell'individuo assoluto, 1930. Autor al primului studiu italian despre Tantre: L'uomo come potenza (1926), reluat si dezvoltat in Lo Yoga della potenza (1949). Cercetari despre formele de realizare interioara, alchimie si magie (La tradizione ermetica, 1931), neospiritualism (Maschera e volto dello spiritualismo contemporaneo, 1932), cavalerism si ezoterism (Il mistero del Graal, 1937). Isi precizeaza viziunea antimodema, antiprogresista si antimaterialista in Rivolta contro il mondo moderno (1934), ampla panorama a civilizatiilor traditionale in contrast cu civilizatia contemporana: „Dupa ce o citesti, te simti transformat“, scria Gottfried Benn. In plin razboi, dupa o serie de carti despre problema raselor (Tre aspetti del problema ebraico, 1936; II mito del sangue, 1937; Sintesi di dottrina della razza, 1941), publica un important eseu despre asceza budista: La dottrina del risveglio (1943), elogiat de The Pali Society. Surprins de un bombardament la Viena, in 1945, e ranit la coloana vertebrala si ramane cu o pareza a membrelor inferioare. Carti majore despre epoca sumbra a omenirii aflate in plin Kali-Yuga: Gli uomini e le rovine (1953), Metafisica del sesso (1958) si Cavalcare la tigre (1961). 0 autobiografie intelectuala in Il cammino di cinabro, 1963; O interpretare istorico-ideologica (II fascismo, 1964), doua volume de miscelanee (L'arco e la clava, 1968; Ricognizioni, 1974); poezii complete (Raâa Blanda, 1969). Fondator de publicatii (Ur, La Torre), cu contributii stranse in Introduzione alla Magia quale Scienza dell'Io, 3 vol., 1955–1956. Vasta publicistica de-a lungul intregii vieti. Tradus in numeroase limbi, in ciuda marginalizarii la care l-a condamnat lumea universitara si academica.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Yoga puterii
  • Subtitlu: Eseu despre Tantre
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 404
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3330-6
  • Colecție: Eseu
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Julius Evola
  • Postfaţă: Marguerite Yourcenar
  • Traducere: Dragos Cojocaru

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact