Închide Close
Zenobia

Editura Humanitas

Gellu Naum, Zenobia

Din categoriile literatură

În colecția Raftul întâi

Nimic nu e mai real decat plasmuirile subconstientului. Gellu Naum, cel din aceasta carte, a existat intocmai impreuna cu Zenobia lui, ca sa redescopere sensul vietii in iubire, pe cel al iubirii in vis si pe cel al visului, din nou, in viata. Gellu Naum, cel din carte, si Zenobia lui vor fi prin preajma atata timp cat visul cititorului va urmari firul dragostei lor. Gellu culege flori din Parcul Icoanei si ar vrea sa fie noapte, ca sa le aleaga la lumina mainii, Zenobia are cate un cuvant nou, numai al ei, pentru fiecare obiect, Dragos sta cand treaz, cand adormit, ca o adevarata constiinta ce este, Maria ispiteste, fata uriasa plange, mlastinile te iau prizonier, orasul te rataceste, intre toate acestea exista rime tainice, in coaja frazelor, pretutindeni, sta ascuns versul, pagina de proza se metamorfozeaza in poem. Iar in poem, ici-colo, umorul negru al realitatii, insolitul si imaginatia ei, „comentariul“ ei, sub forma unor banale taieturi de ziar. Cartea trebuie derulata cu incetinitorul, mangaiata cu privirea, reluata. Cititorul care ramane in afara copertii este exclus din joc: Zenobia este pentru cei dispusi sa intre in pagina si sa se amestece printre personaje. Istoria nespus de frumoasa a Zenobiei are coerenta speciala a visului pe care doar in vis o poti descifra deplin. Ioana Parvulescu
Despre Gellu Naum
Nascut in 1915, Gellu Naum a studiat filozofia la Bucuresti si Paris. La sfarsitul anilor '30 se afla in cercurile avangardei, in apropierea lui Andre Breton, alaturi de Victor Brauner si Gherasim Luca. Se intoarce in 1940 in Romania, e mobilizat, dar trupul lui e imobilizat; ramane in spital o vreme, intr-o stare hipnotica. In timpul dictaturii antonesciene duce o activitate literara clandestina, iar la sfarsitul razboiului grupul sau suprarealist se poate in fine exprima. Pentru scurt timp. Comunismul nu admite abaterile de la dogma. Scrie carti pentru copii, traduce. Suprarealismul lui Gellu Naum nu-i o reteta literara, ci un mod de-a fi. Scrie poezii, piese de teatru, un roman. Se retrage la Comana, unde timpul, spatiul si obiectele arata altfel. Cand a murit, in 2001, cei care l-au cunoscut sau doar l-au citit si-au dat seama ca unul dintre cei mai mari scriitori pe care Romania i-a avut vreodata nu mai era printre ei.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Zenobia
  • An apariție: 2003
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 216
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0324-4
  • ISBN-10: 973-50-0324-4
  • Colecție: Raftul întâi
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Gellu Naum

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact