„Constantin Noica a fost un antrenor de libertate, un antrenor al gândirii pe cont propriu. A fost un recuperator de minți. Iată de ce Humanitas e o ctitorie a libertății de gândire pe care Noica a predat-o și iată de ce el este ctitorul acestei instituții. Ridicată pe ruinele Editurii Politice, editura Partidului Comunist, Humanitas reprezintă cea mai radicală negare a ideologiei care a articulat deceniile comuniste.“ — GABRIEL LIICEANU
Generații întregi au crescut cu cărțile apărute la Humanitas după 1990. Ele au fost printre puținele și cele mai importante semne ale schimbării în România.
•
Agenda evenimentelor aniversare „Humanitas 35 de ani“ va cuprinde conferințe, dezbateri, dialoguri, lecturi în avanpremieră, turnee de lansări în țară, întâlniri cu scriitori și sesiuni de autografe în librării, la târgurile de carte și la festivalurile de literatură.
Librăriile Humanitas pregătesc o promoție specială prilejuită de aniversarea „Humanitas 35 de ani“, desfășurată între 8 februarie și 14 martie: „35 de zile • 35 de cărți • 35% reducere“.
În deschiderea anului aniversar, Editura Humanitas vă invită sâmbătă, 8 februarie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire-eveniment cu Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici cu tema „De la Păltiniș la Editura Humanitas“.
Anul acesta, portofoliul Humanitas se va îmbogăți cu peste 150 de titluri noi, completând toate colecțiile cu volume dintre cele mai valoroase. Un prim eveniment editorial va fi lansarea simultană în România și SUA, în luna martie, a Atlasului frumuseții. O nouă călătorie de Mihaela Noroc. Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Tatiana Niculescu, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Vlad Zografi, Radu Oltean, Doina Ruști, Augustin Cupșa, Dan Alexe și Cristian Preda sunt doar câțiva dintre autorii români ale căror noi cărți vor fi lansate anul acesta. De asemenea, ne bucurăm să anunțăm că, și în acest an, Editura Humanitas va publica titluri noi de autori străini importanți, precum Andrew Solomon, Elizabeth Gilbert, Robert Kaplan, David Eagleman, Catherine Nixey, J.F. Braunstein, Mark Galeotti și Manfred Spitzer. Linia editorială Humanitas de colecție continuă cu volume noi de autori clasici, precum Tacitus, Plutarh, Platon, Huizinga.
Humanitas Fiction va publica volume noi de autorii îndrăgiți, precum Eric-Emmanuel Schmitt, Isabel Allende, Yukio Mishima, Ludmila Ulițkaia, Han Kang, Paul Lynch și mulți alții.
Humanitas Junior le pregătește celor mai tineri cititori peste 25 de titluri noi, multe semnate de autori români, printre care îi menționăm pe Matei Vișniec, Ana Alfianu, Alexandru Stermin, Iv cel Naiv, Adriana Ștefan, Florin Irimia, Marius Constantinescu – și lista nu se oprește aici. Dincolo de această direcție privilegiată de portofoliu, nu i-am uitat nici pe autorii străini, clasici sau contemporani, astfel încât juniorii își vor putea adăuga în bibliotecă, între altele, Poveștile cu zâne ale Contesei de Ségur, Pisica și Diavolul, o poveste semnată de James Joyce și tradusă de Radu Paraschivescu, Cartea junglei de Rudyard Kipling, în traducerea Tatianei Niculescu, volumul al doilea al bestsellerului Bunicul de ciocolată de Narine Abgarian și adaptarea grafică a bestsellerului Oscar și Tanti Roz de Éric-Emmanuel Schmitt, în traducerea Lidiei Bodea.
Avem de asemenea vești bune pentru cei care ne urmăresc activitatea online: 2025 este și anul în care librăria celor mai frumoase evenimente dedicate cărții, Humanitas Cișmigiu, se pregătește să devină „platoul de filmare“ al unui podcast cu titlul „Capitolul nescris“, a cărui gazdă va fi cunoscutul jurnalist Iulian Comănescu, care își propune să iscodească scriitori și persoane publice, atât din România, cât și autori celebri publicați în limba română. Pentru cei mici, Humanitas Junior va lansa în curând un blog intitulat „Căutătorii de cărți“, cu recomandări de lectură și concursuri care le vor pune juniorilor creativitatea în valoare.
Începând cu luna martie, Humanitas va organiza dezbateri trimestriale pe teme de actualitate. Prima dintre acestea, programată pe 18 martie, vă propune un dialog pornind de la un volum colectiv cu texte de Dennis Deletant, Sabina Fati, Radu Paraschivescu, Cristian Preda, Oliver Jens Schmitt și Ioan Stanomir, despre rolul instituțiilor politice la 35 de ani de la căderea dictaturii, despre retoricile populiste și antioccidentale, despre Rusia și adepții ei, despre ce înțeleg cetățenii români prin „sistem“, despre mesianism politic și moderație, pe scurt, despre viața noastră comună.
În luna aprilie, Humanitas va lansa un catalog aniversar inedit cu recomandări de lectură: 101 cărți în 101 minicronici, care va fi oferit gratuit, în limita stocului disponibil.
În perioada 10–12 mai, Ateneul Român va fi gazda unei ediții speciale a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim“, organizat de Fundația Humanitas, ai cărei invitați vor fi istoricii Agnes Arnold-Forster și Oliver Jens Schmitt, filozoful Jean-François Braunstein, psiholingvista Viorica Marian și Gabriel Liiceanu, alături de partenerii lor de dialog, Alexandra Furnea, Marian Voicu, Cristian Leonte, Cătălin Ștefănescu și Horia-Roman Patapievici.
La sfârșitul lunii mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest București, va fi lansat volumul aniversar Scrisori pentru cititorii din 2125, coordonat de Ioana Pârvulescu. Un epistolar pe mai multe voci, ce reunește textele a peste 20 de profesori, jurnaliști și publiciști, medici, muzicieni, oameni de știință etc.
„Cum să sărbătorești mai frumos vârsta unei edituri, dacă nu cu o carte? În 2025, Editura Humanitas a împlinit 35 de ani de la întemeiere și de la publicarea celei dintâi cărți care a avut sigla editurii: Fenomenul Pitești de Virgil Ierunca. La precedenta vârstă rotundă, a apărut un volum aniversar care privea spre trecut: Amintiri de la Humanitas. Iată acum unul care se uită spre viitor, cu gânduri pentru cei care vor veni după noi. [...] Pentru că Monica Lovinescu are dreptate: Viitorul depinde de trecutul pe care i-l oferim.
Toți cei invitați au în comun faptul că sunt scriitori. Mulți sunt chiar autori Humanitas. Special guest star este Andrei Pleșu pentru că, veți vedea în prefață, de la el a pornit totul. Firește că în volum scriu și cei care conduc Editura Humanitas: Gabriel Liiceanu, care a întemeiat-o și a crescut-o în toți acești ani, dându-i forma, și Lidia Bodea, care de 20 de ani încoace o conduce cu blândețe și fermitate.“ — IOANA PÂRVULESCU
Și în acest an, sute de liceeni din 37 de licee și colegii din București, Brașov, Cluj, Sibiu, Timișoara, Oradea, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Galați, Brăila, Bacău și Turda vor participa la cea de-a paisprezecea ediție a „Concursului Humanitas in licee“, un proiect gândit să ajute elevii să descopere plăcerea lecturii și bucuria cunoașterii, și a cărui finală se va desfășura pe 14 iunie.
În a doua parte a anului aniversar, vor fi anunțate volumele finaliste la Premiul Monica Lovinescu, dedicat cărților de nonficțiune din zona umanistă și unor demersuri intelectuale de anvergură. Iar pe 19 noiembrie vă așteptăm la Gala Monica Lovinescu, organizată la Ateneul Român, aflată la a treia ediție, în cadrul căreia va fi decernat Premiului Monica Lovinescu 2025.
Tot în a doua parte a anului, la târgul de carte Gaudeamus, Editura Humanitas va lansa caseta Trilogia Păltinișului, imaginea unei aventuri spirituale unice, alcătuită din ediții aniversare ale volumelor Jurnalul de la Păltiniș, Epistolar și Am inventat Păltinișul! Scrisori, amintiri, evocări.
Calendarul Humanitas 35 de ani se va încheia în decembrie, cu o campanie-surpriză și cu lansarea primului Almanah Humanitas, care va cuprinde retrospectiva „35 de ani Humanitas în 35 de fotografii“, interviuri de colecție, top autori Humanitas și indicele titlurilor Humanitas în 35 de ani.
•
„Humanitas este o editură care oferă nu doar cărţi, ci un univers cultural, o lume în care poţi să te instalezi pentru restul vieţii. Un portofoliu pe care se sprijină, indiferent de loc şi timp, instrucţia umanistă şi încrederea că marile valori ale omenirii, începând cu libertatea, se învaţă şi se răspândesc cu mijloace culturale.“ — LIDIA BODEA