Închide Close

Autori

Alan Lightman

Alan Lightman
ALAN LIGHTMAN (nascut la Memphis – Tennessee, in 1948) scrie cu scopul marturisit de a intelege lumea in care traieste. Pana aici nimic original. Numai ca, spre deosebire de confratii sai, Alan Lightman are un avantaj: nu e numai scriitor, ci si fizician. A studiat la Princeton si si-a luat doctoratul in fizica teoretica la California Institut of Technology, in 1974. Atras si de literatura, Lightman publica, incepand din 1981, atat studii stiintifice, in reviste de specialitate, cat si eseuri si scurte povestiri, in reviste literare. Consacrarea fizicianului ca scriitor se face in 1993, odata cu primul sau roman, Einstein's Dreams (Visele lui Einstein), tradus curand apoi in 30 de limbi. Salman Rushdie a punctat cele patru calitati esentiale ale acestei carti: „E in acelasi timp provocatoare la nivel intelectual, si emotionanta, si comica, si atat de frumos scrisa“. In 2005 Alan Lightman primeste onorific titlul de doctor in litere la Bowdoin College. Il merita din plin, macar pentru efortul de a gasi o cale de acces literara, pasionanta, spre cele mai importante si mai dificile chestiuni stiintifice.

OPERA: Einstein's Dreams (Visele lui Einstein – 1993); Good Benito (Bunul Benito – 1995); The Diagnosis (Diagnosticul – 2000); Reunion (Reuniune – 2003). Lightman a scris mai multe volume de eseuri si povestiri, cele mai cunoscute fiind Dance for Two (in traducere libera Pas in doi) si A Sense of the Mysterious (Un sens al misteriosului – 2005).

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia