Închide Close
Visele lui Einstein

Editura Humanitas

Alan Lightman, Visele lui Einstein

În colecția Cartea de pe noptieră

Timpul: aprilie–iunie 1905. Spatiul: Elvetia. Sa presupunem ca puteti citi jurnalul elvetian tinut de Albert Einstein in anul teoriei relativitatii. Gasiti in paginile lui doua personaje la fel de misterioase: un fizician pe cale sa elaboreze o teorie care zguduie lumea si Timpul lui, care nu se lasa cunoscut decat prin vise aproape romantice. Ce era in capul lui Einstein la 1905? Vizita in creierul lui este, gratie fizicianului-scriitor Alan Lightman, nu numai posibila, ci si usoara, iar teoriile stiintifice care il vor fi bantuit se lasa imblanzite in metafore limpezi, plastice, tragice sau comice. Sa presupunem ca timpul este un cerc, ca e o bucla, ca e reversibil, ca e repetabil, ca sta pe loc, ca se grabeste, ca nu exista. Cum ar arata viata cotidiana? Si, pana la urma, cum aratam noi in lupta cu timpul? Sfatul criticului: Ca sa cititi aceasta carte va trebuie mai degraba un trecut poetic decat unul stiintific. Nu e nevoie sa va amintiti nici macar ca E=mc2. Desi nu se supara nimeni daca totusi o stiti.Traducere din engleza de Sorin Paliga
Despre Alan Lightman
ALAN LIGHTMAN (nascut la Memphis – Tennessee, in 1948) scrie cu scopul marturisit de a intelege lumea in care traieste. Pana aici nimic original. Numai ca, spre deosebire de confratii sai, Alan Lightman are un avantaj: nu e numai scriitor, ci si fizician. A studiat la Princeton si si-a luat doctoratul in fizica teoretica la California Institut of Technology, in 1974. Atras si de literatura, Lightman publica, incepand din 1981, atat studii stiintifice, in reviste de specialitate, cat si eseuri si scurte povestiri, in reviste literare. Consacrarea fizicianului ca scriitor se face in 1993, odata cu primul sau roman, Einstein's Dreams (Visele lui Einstein), tradus curand apoi in 30 de limbi. Salman Rushdie a punctat cele patru calitati esentiale ale acestei carti: „E in acelasi timp provocatoare la nivel intelectual, si emotionanta, si comica, si atat de frumos scrisa“. In 2005 Alan Lightman primeste onorific titlul de doctor in litere la Bowdoin College. Il merita din plin, macar pentru efortul de a gasi o cale de acces literara, pasionanta, spre cele mai importante si mai dificile chestiuni stiintifice. OPERA: Einstein's Dreams (Visele lui Einstein – 1993); Good Benito (Bunul Benito – 1995); The Diagnosis (Diagnosticul – 2000); Reunion (Reuniune – 2003). Lightman a scris mai multe volume de eseuri si povestiri, cele mai cunoscute fiind Dance for Two (in traducere libera Pas in doi) si A Sense of the Mysterious (Un sens al misteriosului – 2005).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Visele lui Einstein
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 148
  • Format: 11X18 cm
  • ISBN: 973-50-1079-8
  • ISBN-10: 973-50-1079-8
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Autor: Alan Lightman

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact