Închide Close

Autori

Evan H. Rhodes

Evan H. Rhodes

Autor de scenarii de televiziune si pasionat de problema supravietuirii, Evan H. Rhodes a strabatut in repetate randuri Central Park, timp de sase luni, mai inainte de a scrie Printul din Central Park, carte care s-a bucurat in lumea larga de mare succes, ecranizata de doua ori, in 1977 si in 2000.
Central Park se afla in New York si se intinde pe 843 de acri -- o suprafata uriasa, daca tinem seama de faptul ca e de zece ori mai mare decat Vaticanul si de doua ori mai mare decat Principatul de Monaco. E probabil cel mai faimos parc al lumii, prezent ca decor in numeroase filme si carti. Un exemplu binecunoscut: aici petrece mult timp Holden Caulfield, eroul lui Salinger din De veghe in lanul de secara.
Anual, parcul e strabatut de peste 25 de milioane de vizitatori. E primul mare parc public amenajat intr-un oras american. Cand, in primii ani ai secolului al XIX-lea, New Yorkul incepe sa se extinda, se aud voci care cer crearea unui spatiu verde de mari dimensiuni, asa cum erau Bois de Boulogne la Paris sau Hyde Park la Londra. Amenajarea propriu-zisa incepe in 1857 si dureaza 19 ani, timp in care 300 000 de metri cubi de stanca au fost inlaturati cu ajutorul explozibilului si 1 500 de muncitori au lucrat paisprezece ore pe zi pentru a planta 500 000 de arbori, care au transformat un vechi loc stancos si mlastinos intr-un paradis vegetal. Dar criminalitatea si infruntarile rasiale se petrec, adesea, tot aici, de aceea astazi parcul are propriul sau departament de politie. La inceput se afla la marginea orasului, acum e o intinsa insula de verdeata intr-o mare de zgarie-nori.
Americanii masoara aproape totul in bani, prin urmare si Central Park a fost evaluat in dolari. Daca va ganditi sa-l cumparati, pretul lui e de 528 783 552 000.

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia