Închide Close
Printul din Central Park

Editura Humanitas

Evan H. Rhodes, Printul din Central Park

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Ca New Yorkul este o jungla, o stie orice baiat orfan. Dar ca in interiorul acestei jungle exista reguli stricte de supravietuire descoperi abia cand fugi de la mama ta adoptiva. In uriasul Central Park, singur. In Central Park, acasa. Inchipuiti-va un Robinson Crusoe mic, pe care corabia copilariei, pe cale sa se scufunde, l-a lasat langa insula de verdeata din mijlocul New Yorkului. Inchipuiti-va un Huckleberry Finn al zilelor noastre. Sau pe baietelul din Singur acasa sau pe cel din Clientul si veti avea cateva fatete ale personajului acestei povesti. Observatia criticului: Este o carte care deschide pofta de citit din pura placere, pentru cei tineri sau vesnic tineri.Secventa criticului: Cea in care, pe patinoarul pustiu, noaptea, un baiat face piruete incaltat numai in ciorapi. Ipoteza criticului: Cartea convinge. Verificarea ipotezei: Dupa ce veti termina cartea o sa va vina sa lasati mancare pe bancile sau prin cosurile de gunoi de prin parcuri.

Despre Evan H. Rhodes

Autor de scenarii de televiziune si pasionat de problema supravietuirii, Evan H. Rhodes a strabatut in repetate randuri Central Park, timp de sase luni, mai inainte de a scrie Printul din Central Park, carte care s-a bucurat in lumea larga de mare succes, ecranizata de doua ori, in 1977 si in 2000. Central Park se afla in New York si se intinde pe 843 de acri -- o suprafata uriasa, daca tinem seama de faptul ca e de zece ori mai mare decat Vaticanul si de doua ori mai mare decat Principatul de Monaco. E probabil cel mai faimos parc al lumii, prezent ca decor in numeroase filme si carti. Un exemplu binecunoscut: aici petrece mult timp Holden Caulfield, eroul lui Salinger din De veghe in lanul de secara. Anual, parcul e strabatut de peste 25 de milioane de vizitatori. E primul mare parc public amenajat intr-un oras american. Cand, in primii ani ai secolului al XIX-lea, New Yorkul incepe sa se extinda, se aud voci care cer crearea unui spatiu verde de mari dimensiuni, asa cum erau Bois de Boulogne la Paris sau Hyde Park la Londra. Amenajarea propriu-zisa incepe in 1857 si dureaza 19 ani, timp in care 300 000 de metri cubi de stanca au fost inlaturati cu ajutorul explozibilului si 1 500 de muncitori au lucrat paisprezece ore pe zi pentru a planta 500 000 de arbori, care au transformat un vechi loc stancos si mlastinos intr-un paradis vegetal. Dar criminalitatea si infruntarile rasiale se petrec, adesea, tot aici, de aceea astazi parcul are propriul sau departament de politie. La inceput se afla la marginea orasului, acum e o intinsa insula de verdeata intr-o mare de zgarie-nori. Americanii masoara aproape totul in bani, prin urmare si Central Park a fost evaluat in dolari. Daca va ganditi sa-l cumparati, pretul lui e de 528 783 552 000.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Printul din Central Park
 • An apariție: 2007
 • Ediție: I
 • Pagini: 224
 • Format: 11x18 cm
 • ISBN: 978-973-50-1558-9
 • ISBN-10: 978-973-50-1558-9
 • Colecție: Cartea de pe noptieră
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Evan H. Rhodes
 • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
 • Redactare: Mona Antohi
 • Traducere: Luana Stoica

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact