Închide Close

Autori

Glendon Swarthout

Glendon Swarthout
Multe dintre romanele scrise de Glendon Swarthout (8 apr. 1918 – 23 sept. 1992) au devenit bestsellers si au fost ecranizate de marile case de filme americane. Cum critica e in genere suspicioasa cu cartile de succes, scriitorul a fost acuzat uneori ca „scrie pentru Hollywood“, intr-un interviu pentru Los Angeles Times, Swarthout replica: „Nu scriu pentru cinema. Am fost acuzat de asa ceva, dar o tagaduiesc. In schimb, pledez vinovat ca scriu povesti cu inceput, mijloc si sfarsit. Scriu povesti liniare, fara exces de rememorari sau de monolog interior, fara sa spun ce simte sau gandeste personajul si presupun ca intrigile puternice din cartile mele pot fi transpuse mai rapid in imagini decat romanele mai literare.– Scriitor profesionist, Glendon Swarthout a fost extrem de exigent cu cartile sale de inceput, socotin-du-le fie simple antrenamente, „rituri de trecere“ catre etapa creatiei autentice, fie chiar texte bune de aruncat la cos. Absolvent al Universitatii din Michigan, unde a facut studii de literatura, va reveni aici ca profesor si-si va da doctoratul cu o teza despre literatura victoriana. Intre timp, Swarthout doreste sa vada lumea si cu ochi de jurnalist, astfel ca scrie articole pentru numeroase gazete. Abia la 39 de ani, o data cu They Came To Cordura (Au venit la Cordura), roman pe care l-a inceput a doua zi dupa incheierea doctoratului si care a fost ecranizat (in 1959, cu Gary Cooper si Rita Hayworth), Glendon Swarthout isi incepe adevarata cariera de scriitor. Obtine, in anii urmatori, succes la public, premii, isi vede o buna parte din carti ecranizate, nu se repeta si, mai ales, nu plictiseste. In viata particulara nu seamana, in orice caz, cu vedetele hollywoodiene: 51 de ani de casnicie fericita.

Opere Principale (ecranizate): Seventh Cavalry (A saptea cavalerie, Columbia Pictures, 1956), They Came To Cordura (Au venit la Cordura, Columbia Pictures, 1959), Where the Boys Are (Unde sunt baietii, MGM, 1960 si 1984), Bless the Beasts & Children (Binecuvantati animalele si copiii, Columbia Pictures, 1972), The Shootist (Puscasul, Paramount Pictures, 1976), A Christmas To Remember (Un Craciun de neuitat, CBS–TV, 1978), Mulligans! (Familia Mulligan! 1997)

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia