Închide Close

Autori

Peter Ackroyd

Peter Ackroyd

„Cred ca exista oameni pentru care si prin care tara, locul, trecutul vorbesc. Tot asa cum sunt convins ca o strada sau o casa pot materializa personalitatea oamenilor care locuiesc acolo, tot asa sunt sigur ca in Londra si in structura ei culturala supravietuiesc modele de sensibilitate si raspunsuri care vin din secolele al XIV-lea si al XIII-lea sau chiar mai de demult“, marturiseste Peter Ackroyd intr-un interviu publicat in The Observer.
Romancier, biograf, poet, jurnalist, autor de carti pentru copii, Peter Ackroyd e unul dintre cei mai cunoscuti scriitori postmoderni britanici. Se naste la Londra pe 5 octombrie 1949. La cinci ani citeste constant ziarele vremii, la sapte stie deja ca e gay, la noua scrie prima piesa de teatru. Ackroyd absolva Clare College, Cambridge, apoi studiaza la Yale, se reintoarce in Marea Britanie si din 1973 lucreaza la The Spectator, unde este, pe rand, redactor al sectiunii de literatura, redactor-sef si cronicar de film. E o prezenta constanta la radio, e principalul cronicar de carte al celebrei publicatii The Times. Din 1983, membru al Societatii Regale de Literatura. Cariera literara a lui Ackroyd incepe in 1973, cu un volum de poezie, apoi continua cu romane si biografii. Devine relativ repede un scriitor cunoscut de publicul larg, in 1987 este nominalizat la Booker Prize. Iubit pentru talentul lui narativ, Ackroyd imbina intr-un mod foarte personal trecutul si prezentul, istoria reala si fictiunea, iar eroul lui favorit pare sa fie chiar orasul Londra, trait adesea ca prezenta fizica puternica, ca un oras „bantuit de personaje si momente doar aparent trecute ale istoriei sale“.
Ultimul testament al lui Oscar Wilde (1983) a primit premiul Somerset Maugham pentru formidabila redare a stilului lui Wilde.

OPERA: Romane -- The Great Fire of London, 1982; The Last Testament of Oscar Wilde, 1983; Hawksmoor, 1985; Chatterton, 1987; First Light, 1989; English Music, 1992; The House of Doctor Dee, 1993; Dan Leno and the Limehouse Golem, 1994; Milton in America, 1996; The Plato Papers, 1999; The Clerkenwell Tales, 2003; The Lambs of London, 2004; The Fall of Troy, 2006.

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia