Închide Close
Ultimul testament al lui Oscar Wilde

Editura Humanitas

Peter Ackroyd, Ultimul testament al lui Oscar Wilde

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

1900, Paris. Cel din urma an din existenta lui Oscar Wilde. Ce a putut gandi oare barbatul de nici 46 de ani in ultimele lui luni de viata? Un manuscris care contine povestea scriitorului. De la copilarie pana la casatorie, apoi amorul „grecesc“, batjocura si inchisoarea, retragerea la Paris, umilintele de tot felul. Prietenii tradatori si cei fideli. Un splendid jurnal pe care poti sa juri ca l-a scris Oscar Wilde insusi, omul care stie ca dragostea si inteligenta apartin doar celor pe care viata i-a ranit. Observatiile criticului: Cartea porneste de la convingerea ca tot ce i s-a intamplat scriitorului „este mentionat undeva in opera lui“: ajunge sa-l citesti bine si-i stii cutele cele mai tainice ale vietii. De aceea vocea din „testament“ se poate confunda cu cea a lui Wilde.

Despre Peter Ackroyd

„Cred ca exista oameni pentru care si prin care tara, locul, trecutul vorbesc. Tot asa cum sunt convins ca o strada sau o casa pot materializa personalitatea oamenilor care locuiesc acolo, tot asa sunt sigur ca in Londra si in structura ei culturala supravietuiesc modele de sensibilitate si raspunsuri care vin din secolele al XIV-lea si al XIII-lea sau chiar mai de demult“, marturiseste Peter Ackroyd intr-un interviu publicat in The Observer. Romancier, biograf, poet, jurnalist, autor de carti pentru copii, Peter Ackroyd e unul dintre cei mai cunoscuti scriitori postmoderni britanici. Se naste la Londra pe 5 octombrie 1949. La cinci ani citeste constant ziarele vremii, la sapte stie deja ca e gay, la noua scrie prima piesa de teatru. Ackroyd absolva Clare College, Cambridge, apoi studiaza la Yale, se reintoarce in Marea Britanie si din 1973 lucreaza la The Spectator, unde este, pe rand, redactor al sectiunii de literatura, redactor-sef si cronicar de film. E o prezenta constanta la radio, e principalul cronicar de carte al celebrei publicatii The Times. Din 1983, membru al Societatii Regale de Literatura. Cariera literara a lui Ackroyd incepe in 1973, cu un volum de poezie, apoi continua cu romane si biografii. Devine relativ repede un scriitor cunoscut de publicul larg, in 1987 este nominalizat la Booker Prize. Iubit pentru talentul lui narativ, Ackroyd imbina intr-un mod foarte personal trecutul si prezentul, istoria reala si fictiunea, iar eroul lui favorit pare sa fie chiar orasul Londra, trait adesea ca prezenta fizica puternica, ca un oras „bantuit de personaje si momente doar aparent trecute ale istoriei sale“. Ultimul testament al lui Oscar Wilde (1983) a primit premiul Somerset Maugham pentru formidabila redare a stilului lui Wilde. OPERA: Romane -- The Great Fire of London, 1982; The Last Testament of Oscar Wilde, 1983; Hawksmoor, 1985; Chatterton, 1987; First Light, 1989; English Music, 1992; The House of Doctor Dee, 1993; Dan Leno and the Limehouse Golem, 1994; Milton in America, 1996; The Plato Papers, 1999; The Clerkenwell Tales, 2003; The Lambs of London, 2004; The Fall of Troy, 2006.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ultimul testament al lui Oscar Wilde
  • An apariție: 2007
  • Ediție: I
  • Pagini: 268
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 978-973-50-1651-7
  • ISBN-10: 978-973-50-1651-7
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Peter Ackroyd
  • Traducere: Sanda Aronescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact