Închide Close

Autori

Rafael Sanchez Ferlosio

Rafael Sanchez Ferlosio
RAFAEL SANCHEZ FERLOSIO, prozator si eseist spaniol (nascut in 4 decembrie 1927, la Roma), a primit in 2004 prestigiosul Premiu Cervantes, in valoare de 90 000 de euro, pentru intreaga sa opera. Cel mai popular personaj din creatia lui Sanchez Ferlosio este Alfanhui, un fel de Nils Holgersson sau de Wilhelm Meister spaniol, neajutorat si poetic. Aparut intr-o prima versiune in 1951, romanul Peripetiile lui Alfanhui va fi reluat si cizelat zece ani mai tarziu, cand se publica intr-o versiune definitiva.
Numele lui Rafael Sanchez Ferlosio este cunoscut si din pricina unui episod literar-biografic cu totul special: tatal sau, scriitorul Rafael Sanchez Mazas, este figura centrala a romanului Soldatii de la Salamina de Javier Cercas (aparut in romana la Editura Humanitas). Naratorul din romanul lui Cercas afla dintr-o discutie cu Sanchez Ferlosio ca tatal acestuia, unul dintre fondatorii Falangei, a scapat, la sfarsitul razboiului civil spaniol, de o executie colectiva. Refugiat in padure, scapa din nou, la fel de miraculos, datorita unui soldat care, desi il gaseste, le striga tovarasilor sai: „Aici nu e nimeni!“.
Spre deosebire de Sanchez Mazas, amestecat dramatic in istoria reala, fiul sau creeaza universuri fantastice si poetice demne de orice antologie a inocentei.


OPERA PRINCIPALA: Industrias y andanzas de Alfanhui (1951), El Jarama (1955), Industrias y andanzas de Alfanhui; Y el corazon caliente; Dientes, polvora, febrero (1961); El testimonio de Yarzof (1986), El geco. Cuentes y fragmentos (2005), precum si numeroase eseuri si carti pentru copii.

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia