Închide Close
Peripetiile lui Alfanhui

Editura Humanitas

Rafael Sanchez Ferlosio, Peripetiile lui Alfanhui

În colecția Cartea de pe noptieră

Roman picaresc – pentru ca Alfanhuí, un baiat dat afara din scoala ca sa nu dea exemplu rau celorlalti, calatoreste prin medii diferite din Castilla, strabatand campia Guadalajarei pana la Madrid, si cunoaste oameni de tot soiul. Roman de formare – pentru ca, ucenic la un mester care cunoaste arta imbalsamarii, copilul isi face, curand, o ucenicie mult mai importanta: cea in greutatile vietii. Roman poetic – pentru ca lumea fantastica, pe-alocuri suprarealista si totusi nu lipsita de tragicul realitatii, se remodeleaza continuu in ochii de artist ai eroului. Observatia criticului: Desi titlul pare al unei carti pentru copii, povestea este mai degraba pentru adultii care n-au uitat cu totul cat de uimitor si de greu e sa fii copil. Observatia traducatoarei: Alfanhuí se pronunta al-fa-nu-i.

Despre Rafael Sanchez Ferlosio
RAFAEL SANCHEZ FERLOSIO, prozator si eseist spaniol (nascut in 4 decembrie 1927, la Roma), a primit in 2004 prestigiosul Premiu Cervantes, in valoare de 90 000 de euro, pentru intreaga sa opera. Cel mai popular personaj din creatia lui Sanchez Ferlosio este Alfanhui, un fel de Nils Holgersson sau de Wilhelm Meister spaniol, neajutorat si poetic. Aparut intr-o prima versiune in 1951, romanul Peripetiile lui Alfanhui va fi reluat si cizelat zece ani mai tarziu, cand se publica intr-o versiune definitiva. Numele lui Rafael Sanchez Ferlosio este cunoscut si din pricina unui episod literar-biografic cu totul special: tatal sau, scriitorul Rafael Sanchez Mazas, este figura centrala a romanului Soldatii de la Salamina de Javier Cercas (aparut in romana la Editura Humanitas). Naratorul din romanul lui Cercas afla dintr-o discutie cu Sanchez Ferlosio ca tatal acestuia, unul dintre fondatorii Falangei, a scapat, la sfarsitul razboiului civil spaniol, de o executie colectiva. Refugiat in padure, scapa din nou, la fel de miraculos, datorita unui soldat care, desi il gaseste, le striga tovarasilor sai: „Aici nu e nimeni!“. Spre deosebire de Sanchez Mazas, amestecat dramatic in istoria reala, fiul sau creeaza universuri fantastice si poetice demne de orice antologie a inocentei. OPERA PRINCIPALA: Industrias y andanzas de Alfanhui (1951), El Jarama (1955), Industrias y andanzas de Alfanhui; Y el corazon caliente; Dientes, polvora, febrero (1961); El testimonio de Yarzof (1986), El geco. Cuentes y fragmentos (2005), precum si numeroase eseuri si carti pentru copii.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Peripetiile lui Alfanhui
 • An apariție: 2006
 • Ediție: I
 • Pagini: 196
 • Format: 11X18 cm
 • ISBN: 973-50-1180-8
 • ISBN-10: 973-50-1180-8
 • Colecție: Cartea de pe noptieră
 • Autor: Rafael Sanchez Ferlosio
 • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
 • Traducere: Ileana Scipione

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact