Închide Close

Editura Humanitas Fiction

James D. Shipman, Dincolo de sârma ghimpată

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Emilia Ivancu

 

În toamna anului 1944, un grup de prizonieri de la Auschwitz-Birkenau, ajutați de câteva deținute din lagărul femeilor, plănuiesc să arunce în aer crematoriile și camerele de gazare – consemn pentru începutul unei revolte având ca scop eliberarea lagărului. Aproape două sute cincizeci de prizonieri sunt uciși în timpul luptelor, iar alți două sute vor fi împușcați după înfrângerea revoltei. Pornind de la fapte reale și o amplă documentare, James D. Shipman reușește să redea cu instrumentele ficțiunii acest episod extraordinar din cel de-Al Doilea Război Mondial.

 

Octombrie 1944. În încăperile sumbre ale crematoriului Auschwitz-Birkenau, prizonierul Jakub Bak muncește încercând să nu fie luat la ochi de paznicii SS. Asemenea celorlalți prizonieri din Sonderkommando, Jakub a primit una dintre cele mai cumplite munci din lagăr: verificarea și sortarea hainelor celor uciși și mutarea trupurilor din camera de gazarea în crematoriu. În acest iad, Jakub se agață de promisiunea pe care i-a făcut-o tatălui său – că va supravițui indiferent de cost – și de puținele clipe alături de Anna, o prizonieră cu care se căsătorește pe ascuns. Inițial, revolta pregătită de cei din Sonderkommando îi pare lui Jakub drumul sigur spre moarte, însă curând își va da seama că este singura încercare de supraviețuire fizică și mentală în fața celei mai atroce întrupări a răului. Povestea de iubire dintre Jakub și Anna, curajul amândurora și umanitatea lor neștirbită sunt formele acestei supraviețuiri, care demonstrează că viața poate fi biruitoare chiar și atunci când totul pare a fi pierdut.

Despre James D. Shipman

JAMES D. SHIPMAN s-a născut în vestul Americii de Nord și și-a început cariera de scriitor publicând proză scurtă și poezie încă din anii când studia Istoria la University of Washington. Pe lângă licența în istorie, a urmat și absolvit Dreptul la Gonzaga University. În 2004 și-a deschis propria firmă de avocatură. Primul său roman, Constantinopolis, apare în 2013, urmat de Going Home (2015), It Is Well (2016), A Bitter Rain (2017), Task Force Baum (2019), Irenaʼs War (2020). În 2022 publică romanul Dincolo de sârma ghimpată (Beyond the Wire; Humanitas Fiction, 2024). Cel mai recent roman al său, Before the Storm, apare în 2023. Până în prezent, James D. Shipman a publicat opt romane, multe dintre ele devenind bestseller Amazon.

 

Fotografia autorului © JW Photography

Recenzii

„Povestea prizonierilor din Sonderkommando reprezintă neîndoielnic unul dintre cele mai negre episoade ale lagărului de la Auschwitz. Faptul că și-au riscat viața ca să strângă dovezi ale crimelor, astfel încât noile generații să știe ce s-a întâmplat dincolo de sârma ghimpată a camerelor de gazare și a crematoriilor, e o dovadă a clarviziunii lor, a bunei înțelegeri a situației în care se aflau și a curajului lor fără limite.“ — Piotr M.A. Cywiński, director al Memorialului și Muzeului Auschwitz-Birkenau, discurs cu ocazia comemorării a șaptezeci de ani de la revoltă

 

„Există o literatură bogată a Holocaustului, fiecare roman dezvăluind ororile de nedescris din lagărele de exterminare ale naziștilor și suferințele a milioane de oameni, evrei și alții pe care naziștii i-au considerat inferiori. Ceea ce însă este deseori trecut cu vederea sunt poveștile prizonierilor care s-au ridicat împotriva naziștilor, știind că nu există speranță și că nu-i așteaptă decât moartea. James D. Shipman împletește armonios detaliul istoric cu ficțiunea în acest roman al revoltei din 1944 de la Auschwitz.“ — Historical Novels Review

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Dincolo de sârma ghimpată
 • An apariție: 2024
 • Ediție: I
 • Pagini: 368
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-097-369-0
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: James D. Shipman
 • Traducere şi note: Emilia Ivancu

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact