Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Kerri Maher, Librăreasa din Paris

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

BESTSELLER GAUDEAMUS 2023

 

Traducere și note de Rodica Ștefan

 

Bestseller USA Today și Indie în 2022 • Inclus pe lista celor mai bune romane istorice din 2022 în Southern Bookseller Review, BookBub, SheReads, BookTrib, PopSugar • Prezent în topul Reader’s Digest al Celor mai bune cărți scrise de femei în 2022 • Roman tradus în peste 15 țări.

 

În toamna anului 1919, la Paris, tânăra americană Sylvia Beach, inspirată de Adrienne Monnier, prietena și ulterior companioana sa, deschide o mică librărie de limbă engleză numită Shakespeare and Company, fără să-și închipuie cât de important avea să devină gestul ei pentru istoria literaturii. Aici îi întâmpină pe cei mai mari scriitori ai zilei, Ezra Pound, Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, dar și pe mulți artiști, compozitori și filozofi care ajung să îndrăgească exploziva comunitate cosmopolită din jurul librăriei. Dar cel pe care Sylvia îl așteaptă mai cu seamă este James Joyce. Scriitorul irlandez nu va întârzia să-i treacă pragul, iar pe cei doi îi va lega o prietenie tumultuoasă, țesută în jurul unui imperativ: publicarea controversatului roman Ulise. Când Ulise este interzis în S.U.A., fragmentele apărute în reviste fiind etichetate drept pornografie, Sylvia decide, asumându-și toate riscurile, să-l publice ea însăși sub egida librăriei sale, convinsă fiind că este o capodoperă. Shakespeare and Company, casa generației pierdute, ecranul pe care se proiectează mari prietenii literare ale secolului XX, dar și micile furtuni existențiale ale protagoniștilor, este rodul convingerii Sylviei Beach că literatura trebuie să fie neîngrădită și accesibilă. Romanul oferă o perspectivă seducătoare asupra istoriei unei librării iconice și a fascinantei sale fondatoare.

Despre Kerri Maher

Scriitoarea americană KERRI MAHER a studiat la Columbia University, de unde a obținut un Master in Fine Arts. Fondatoare a revistei literare de proză scurtă pentru tineri YARN, a ținut, timp de opt ani, cursuri de scriere creativă mai întâi la Columbia University, apoi la Fairleigh Dickinson University din New Jersey. A debutat în 2018 cu romanul The Kennedy Debutante, urmat, în 2020, de The Girl in White Gloves. În 2022 publică cel de-al treilea roman, Librăreasa din Paris (The Paris Bookseller; Humanitas Fiction, 2023), care-i asigură recunoașterea internațională, fiind tradus în peste 15 țări. Cel mai recent roman al ei – All You Have to Do Is Call – apare în 2023. Este, de asemenea, autoarea volumului de memorii This is Not a Writing Manual: Notes for the Young Writer in the Real World, semnat cu numele Kerri Majors.

 

Fotografia autoarei © Peter Su

Recenzii

„Un imn închinat puterii cărților de a schimba viața.“ — Telegraph

 

„Un omagiu adus Sylviei Beach și o scrisoare de dragoste adresată tuturor librăriilor și bibliotecilor.“ — New York Journal of Books

 

„Kerri Maher readuce la viață o femeie ale cărei lupte reverberează puternic în lumea de astăzi și pune sub lupă modulațiile complicate ale prieteniei, tăriei de caracter și ale iubirii pentru cuvântul scris.“ — Fiona Davis

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Librăreasa din Paris
 • An apariție: 2023
 • Ediție: I
 • Pagini: 344
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-097‑295-2
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Kerri Maher
 • Traducere şi note: Rodica Ştefan

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact