Închide Close

Editura Humanitas

Gellu Naum, A doua carte cu Apolodor

Din categoriile literatură, carte pentru copii & adolescenţi

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB / PDF

Scrisoarea unui critic literar către un prieten pinguin (fragment)Bucureşti, martie 2003

„Dragă Apolodor,[...] Tu m-ai învăţat cum se joacă cuvintele unele cu altele, cum se prind de mână în rime: Târgul Moşilor, Apolodor, zâmbitor, tenor, tuturor, dor, implor, picior peste picior, Labrador, zbor, bimotor, Bosfor... Daca mergi aşa, din rimă în rimă, ajungi la capătul cărţii. Vezi, asta era o adevărată invenţie, dar am înţeles-o abia mai târziu: cum tu călătoreai foarte mult, ca să nu te rătăceşti şi să te poţi întoarce acasă, inventatorul tău ţi-a marcat drumul cu o rimă călăuzitoare şi, pentru că erai mic, ca s-o recunoşti usor, a făcut-o să semene cu codiţa numelui tău: dor. Aşa se face că ai putut să ajungi înapoi la Bucureşti, la prietenii tăi de la circ, după ce ai umblat hai-hui prin toată lumea.“ (Ioana PÂRVULESCU)

Cartea cu Apolodor

Despre Gellu Naum
Nascut in 1915, Gellu Naum a studiat filozofia la Bucuresti si Paris. La sfarsitul anilor '30 se afla in cercurile avangardei, in apropierea lui Andre Breton, alaturi de Victor Brauner si Gherasim Luca. Se intoarce in 1940 in Romania, e mobilizat, dar trupul lui e imobilizat; ramane in spital o vreme, intr-o stare hipnotica. In timpul dictaturii antonesciene duce o activitate literara clandestina, iar la sfarsitul razboiului grupul sau suprarealist se poate in fine exprima. Pentru scurt timp. Comunismul nu admite abaterile de la dogma. Scrie carti pentru copii, traduce. Suprarealismul lui Gellu Naum nu-i o reteta literara, ci un mod de-a fi. Scrie poezii, piese de teatru, un roman. Se retrage la Comana, unde timpul, spatiul si obiectele arata altfel. Cand a murit, in 2001, cei care l-au cunoscut sau doar l-au citit si-au dat seama ca unul dintre cei mai mari scriitori pe care Romania i-a avut vreodata nu mai era printre ei.
Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact