Închide Close

Editura Humanitas

Nicu Negrici, Amintiri din război

Ediție îngrijită de Eugen Negrici

 

Nicu Negrici a luptat ca ofițer al Armatei Regale a României în al Doilea Război Mondial atât în campania din est (1941–1944), cât și în cea din vest (după 23 august 1944) şi a fost grav rănit în cumplita bătălie de la Oarba de Mureș. Dăruit cu spirit de observație și talent literar, și-a scris în detaliu amintirile din război, dar manuscrisul s-a pierdut în anii ’70, la demolarea casei sale din Râmnicu Vâlcea. Și-a reconstituit în parte amintirile în anii ’80, iar fiul său, criticul literar Eugen Negrici, le publică acum într-un volum întregit cu file din jurnalul de front redactat tot de tatăl său, versuri trimise de acesta acasă soției sale, mărturii despre autor și fotografii din arhiva familiei.

Căpitanul Nicu Negrici, despre care se știe că a salvat o mie de militari români din încercuirea de la Cotul Donului, dobândind recunoștința lor veșnică, evocă în aceste Amintiri din război câteva scene fabuloase, cu o încărcătură emoțională cutremurătoare.

Despre Nicu Negrici

NICOLAE (NICU) NEGRICI se naște în 1909, în satul de olari Buda, comuna Ocnele Mari, jud. Vâlcea, din părinți țărani. Urmează Liceul de băieți „Al. Lahovari“ din Râmnicu Vâlcea, unde excelează la desen și limba română. În 1928 dă examen – şi reuşeşte – la Facultatea de Litere din București, pe care, îmbolnăvindu‑se de plămâni, e nevoit s‑o părăsească după doi ani. În 1932 intră (primul) la Academia Militară din București, apoi face Școala de Ofițeri de Infanterie de la Sibiu, după a cărei absolvire este repartizat la Bolgrad, în Basarabia. Luptă în al Doilea Război Mondial (1941–1944) atât în campania din est, cât și în cea din vest, fiind grav rănit în Transilvania de Nord, la Oarba de Mureș. Întors din război, cu gradul de căpitan, acasă, la familia din Râmnicu Vâlcea, este mutat după o vreme la Caracal, ca simplu ofițer cu atribuții în administrație, iar în 1952 este dat afară din armată. E nevoit să se specializeze în construcții și lucrează la Agevacoop din Râmnicu Vâlcea. Abia după 1989 i se recunosc meritele în război și decorațiile primite pe front și capătă o pensie militară acceptabilă; de asemenea, i se decernează majoritatea marilor distincţii ale României, inclusiv Ordinul Național „Steaua României“. Moare în 1995 la București.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact