Închide Close
Antropologie apofatica

Editura Humanitas

André Scrima, Antropologie apofatica

Acest volum din seria dedicata scrierilor lui André Scrima cuprinde texte in totalitate inedite. Este vorba mai intai despre textul, ramas neterminat, al Antropologiei apofatice, care a constituit baza lucrarii de licenta in Teologie a lui André Scrima, in 1956, precum si nucleul tezei sale de doctorat, pregatita in India intre 1957–1958 si sustinuta in anii 1960, la Paris. Este vorba apoi de texte datand din perioada elaborarii celui dintai, perioada dintre cele mai fecunde din viata intelectuala a autorului. Din aceasta etapa dateaza un jurnal de idei, publicat pentru prima oara in volumul de fata, pe care l-am intitulat, cu unul dintre titlurile autorului, Notatiuni antropologice. El abordeaza aici mai toate temele spirituale pe care le va trata in cursul vietii, subsumate problematicii antropologiei vazute dintr-o perspectiva ortodoxa.

Despre André Scrima

ANDRÉ SCRIMA (1925, Gheorgheni – 2000, Bucureşti). Monah, membru al Grupului de la Antim („Rugul Aprins“), arhimandrit al Patriarhatului Ecumenic de la Constantinopol, reprezentant personal al Patriarhului ecumenic Athenagoras la Conciliul Vatican II (1963–1965); membru şi inspirator, din 1959, al comunităţii monastice ortodoxe de la Deir-al-Harf, Liban. Studii, la Bucureşti, de filozofie, matematică şi teologie; între 1957 şi 1959 e doctorand la Benares, India, cu o teză despre „The Ultimate, its Methodological and Epistemological Connotation According to Advaita-Vedanta“. Profesor de filozofie şi de ştiinţe religioase la Universitatea Catolică Saint-Joseph, Beirut (1968–1989) şi la Universitatea Maronită Saint-Esprit, Kaslik, Liban. A fost membru al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase şi Filozofie a Ştiinţei de la Bruxelles şi Senior Fellow al Colegiului Noua Europă – Institut de Studii Avansate, Bucureşti.Volume publicate în România: Timpul Rugului Aprins. Maestrul spiritual în tradiţia răsăriteană, cu o prefaţă de Andrei Pleşu, Humanitas, 1996, 2000; Comentariu la Evanghelia după Ioan (partea a doua), Humanitas, 2003; Despre isihasm, Humanitas, 2003; Teme ecumenice, Humanitas, 2004; Duhul Sfânt şi unitatea Bisericii. Jurnal de conciliu, cuvânt înainte de Olivier Clément, prefaţă de H.-R. Patapievici, Anastasia, 2004; O gândire fără ţărmuri. Lucrările colocviului dedicat lui André Scrima, organizat de Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate şi de Institutul Ludwig Boltzmann pentru studiul problemelor religioase ale integrării europene (Bucureşti, 24 ianuarie 2004), Humanitas, 2005; Antropologia apofatică, Humanitas, 2005; Biserica liturgică, Humanitas, 2005; Comentariu integral la Evanghelia după Ioan, Humanitas, 2008; Ortodoxia şi încercarea comunismului, Humanitas, 2008; Experienţa spirituală şi limbajele ei, Humanitas, 2008.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Antropologie apofatica
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 376
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-1131-x
  • ISBN-10: 973-50-1131-x
  • Colecție: Seria de autor André Scrima
  • Autor: André Scrima

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact