Închide Close
Caragiale si Caragiale

Editura Humanitas

Florin Manolescu, Caragiale si Caragiale

E Anul Caragiale: 150 de ani de cand nepotul placintarului se nastea in comuna Haimanale, si 90 de ani de cand mostenitorul Momuloaiei murea, in exil voluntar, la Berlin. In inghesuiala comemorarilor, ni s-a parut ca cel mai frumos omagiu pe care i l-am putea aduce ar fi sa publicam o carte despre el si epoca lui. Nu insa orice fel de carte, ci una pe care Nenea lancu insusi s-o fi citit cu sufletul la gura si, de ce nu, cu zambetul pe buze. Cartea lui Florin Manolescu, aparuta intr-o prima editie acum aproape douazeci de ani si epuizata in timp record, raspunde, credem, de minune acestui deziderat. Caci nu e putin lucru – si-ar putea spune eroul ei, cintind-o – sa cuprinzi in trei sute de pagini opera unui autor impatimit de piste false, cu scrieri in genuri atat de diverse precum poemul de ampla respiratie, comedia suculenta, proza scurta sau simpla notita de jurnal. Dupa cum nu e chiar la indemana sa dai seama de gustul si moravurile unei intregi epoci, mai ales cand e vorba de epoca moderna in care traim cu totii de mai bine de un secol. In lipsa lui Caragiale, atat de prezent printre noi totusi, ii ramane desigur cititorului sa spuna daca alegerea noastra a fost buna.
Despre Florin Manolescu
S-a nascut la 11 ianuarie 1943 la Bucuresti. Studii de filologie romana si germana la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti (1963–1968). Din 1968 pana in 1990, asistent la Catedra de literatura romana a aceleiasi facultati, conferentiar din 1990. Din 1993 lector, din 1995 profesor la Seminarul de romanistica al Universitatii Ruhr din Bochum, Germania. Cronicar literar cu rubrica permanenta la Amfiteatru (1967–1968), Romania literara (1969), Arges (1969–1971), Flacara (1976–1977), Contemporanul (1982–1983) si Luceafarul (1990–1993). Autor al volumelor: Poezia criticilor (Editura Eminescu, 1971, Premiul Uniunii Scriitorilor) Literatura S.F. (Editura Univers, 1980) Caragiale si Caragiale (Editura Humanitas. Jocuri cu mai multe strategii (Editura Cartea Romaneasca, 1983) Litere in tranzitie (Editura Cartea Romaneasca, 1998). Autor (selectie, introducere, cronologie, note biobibliografice) al antologiei The Phantom Church and Other Stories from Romania (University of Pittsburgh Press, 1996); a tradus un volum de studii de imagologie romano-germana de Klaus Heitman (Oglinzi paralele, Editura Fundatiei Culturale Romane, 1996); a colaborat cu articole de sinteza la Dictionar de literatura romana (Editura Univers, 1979) si la Dictionarul scriitorilor romani (Editura Fundatiei Culturale Romane, 1995)
Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact