Închide Close
Ce este filozofia? Ce este cunoasterea?

Editura Humanitas

José Ortega y Gasset, Ce este filozofia? Ce este cunoasterea?

Din categoriile filozofie, eseistică

În colecția Seria Eseu

Volumul de fata reuneste doua opere capitale ale lui Ortega: Ce este filozofia? si Ce este cunoasterea?, cursuri tinute la Universitatea din Madrid intre 1929 si 1931, publicate postum. Ele adancesc expunerea sistemului filozofic al ganditorului spaniol, conturat inca din prima sa carte (Meditatii despre Don Quijote, 1914). Filozofia ratiovitalismului isi afla aici o expresie inechivoca si transanta. Autorul pune in discutie intreaga istorie a filozofiei de pana la el, in scopul unei „reforme radicale“ a acestei discipline, scop suprem al intregii sale opere. „Nu-mi propun sa fac o introducere elementara in filozofie, ci exact contrariul. Avem sa luam ansamblul filozofiei, filozofarea insasi, si avem sa-l supunem unei analize riguroase. De ce oare exista in lumea oamenilor fauna aceasta ciudata a filozofilor ? De ce oare printre gandurile oamenilor exista ceea ce numim «filozofiile»? [...] Trebuie sa ma straduiesc sa fiu inteles de toti, deoarece cred ca politetea filozofului e claritatea.“ Jose Ortega y Gassettraducere de Sorin Marculescu
Despre José Ortega y Gasset

Născut la 9 mai 1883 la Madrid, filozoful și eseistul JOS*Eacute; ORTEGA Y GASSET făcea parte dintr‑o familie cu tradiții liberale (tatăl său era directorul unui cotidian democrat, El Imparcial). A urmat cursurile colegiului iezuit de la Miraflores del Palo (Málaga), apoi dreptul și filozofia la Universitatea din Deusto (Bilbao), organizată tot de iezuiți, încheindu‑și studiile în 1902, la Universitatea Centrală din Madrid. A cultivat o prietenie strânsă, dar accidentată cu Miguel de Unamuno (din 1903). Și‑a obținut doctoratul în filozofie în 1904, cu teza Spaimele anului 1000. Între 1905 și 1908 a făcut stagii de studiu la câteva universități din Germania: Leipzig (unde preda Simmel), Berlin și, în fine, Marburg (va reveni aici și în 1911), unde profesau Hermann Cohen și Paul Natorp; a fost coleg și prieten cu Nicolai Hartmann, Paul Scheffer și Heinz Helimsoeth. A fost profesor la Escuela Superior del Magisterio (1908–1910), iar din 1910 a predat vreme de 25 de ani metafizică la Universitatea din Madrid. În 1914 a fondat Liga de Educación Política Española (cu Manuel García Morente, Antonio Machado, Ramiro de Maeztu, Ramón Pérez de Ayala, Manuel Azaña etc.). În același an a devenit membru al Real Academia de Ciencias Morales y Politicas. În 1915 a fondat revista España (cu Azorín, Eugenio d’Ors etc.), apoi El Sol, iar în 1923, Revista de Occidente și Biblioteca de Ideas del siglo XX. În 1929 a demisionat temporar de la catedră, în semn de protest față de dictatura lui Miguel Primo de Rivera. În 1930 s‑a alăturat, împreună cu Miguel de Unamuno, Gregorio Marañón, Pérez de Ayala etc., mișcării republicane, iar un an mai târziu a devenit deputat de León în Parlamentul republican. Din 1932 s‑a retras treptat din politică. La izbucnirea Războiului Civil (august 1936) s‑a refugiat succesiv în Franța, Argentina și Portugalia. În 1946 a revenit definitiv la Madrid, evitând orice colaborare cu Franco. În 1948 a întemeiat, împreună cu discipolul său Julián Marías, Instituto de Humanidades. În 1949 a participat la centenarul Goethe de la Aspen (Colorado) și în același an (august–septembrie) a ținut conferințe la Berlin, Hamburg și Stuttgart, apoi (1951–1954) la Edinburgh, Darmstadt, Baden Baden și München. A fost sărbătorit solemn în 1953. A murit la Madrid, la 17 octombrie 1955.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ce este filozofia? Ce este cunoasterea?
  • An apariție: 1999
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 408
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0928-0
  • ISBN-10: 973-28-0928-0
  • Colecție: Seria Eseu
  • Domeniu: filozofie, eseistică
  • Autor: José Ortega y Gasset

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact