Închide Close
Ce este filozofia? Ce este cunoasterea?

Editura Humanitas

José Ortega y Gasset, Ce este filozofia? Ce este cunoasterea?

Din categoriile filozofie, eseistică

În colecția Seria Eseu

Volumul de fata reuneste doua opere capitale ale lui Ortega: Ce este filozofia? si Ce este cunoasterea?, cursuri tinute la Universitatea din Madrid intre 1929 si 1931, publicate postum. Ele adancesc expunerea sistemului filozofic al ganditorului spaniol, conturat inca din prima sa carte (Meditatii despre Don Quijote, 1914). Filozofia ratiovitalismului isi afla aici o expresie inechivoca si transanta. Autorul pune in discutie intreaga istorie a filozofiei de pana la el, in scopul unei „reforme radicale“ a acestei discipline, scop suprem al intregii sale opere. „Nu-mi propun sa fac o introducere elementara in filozofie, ci exact contrariul. Avem sa luam ansamblul filozofiei, filozofarea insasi, si avem sa-l supunem unei analize riguroase. De ce oare exista in lumea oamenilor fauna aceasta ciudata a filozofilor ? De ce oare printre gandurile oamenilor exista ceea ce numim «filozofiile»? [...] Trebuie sa ma straduiesc sa fiu inteles de toti, deoarece cred ca politetea filozofului e claritatea.“ Jose Ortega y Gassettraducere de Sorin Marculescu
Despre José Ortega y Gasset

S-a nascut la 9 mai 1883 la Madrid, intr-o familie cu traditii liberale (tatal sau era directorul unui cotidian democrat, El Imparcial). Urmeaza colegiul iezuit de la Miraflores del Palo (Malaga), apoi dreptul si filozofia la Universitatea din Deusto (Bilbao), organizata tot de iezuiti, incheindu-si studiile in 1902, la Universitatea Centrala din Madrid. Prietenie stransa, dar accidentata, cu Miguel de Unamuno (din 1903). Doctorat in filozofie: "Spaimele anului 1000", 1904. Intre 1905 si 1908, stagii de studiu la cateva universitati din Germania: Leipzig (unde preda Simmel), Berlin si, in fine, Marburg am Lahn (va reveni aici si in 1911), unde profesau Hermann Cohen si Paul Natorp; coleg si prieten cu Nicolai Hartmann, Paul Scheffer si Heinz Helmsoeth. Profesor la Escuela Superior del Magisterio (1908-1910), colaboreaza la El Faro si El Imparcial. Casatorit cu Rosa Spottorno, vor avea trei copii. Din 1910, profesor titular de metafizica la Universitatea din Madrid, unde va preda timp de douazeci si cinci de ani. Fondeaza Liga de Educacion Politica Espanola (cu Manuel Garcia Morente, Antonio Machado, Ramiro de Maeztu, Ramon Perez de Ayala, Manuel Azana etc., 1914). In acelasi an, membru al Real Academia de Ciencias morales y politicas. Intemeiaza in 1915 revista Espana (cu Azorin, Eugenio d'Ors etc.). Intemeiaza El Sol; prima calatorie in Argentina (1917). In 1923 fondeaza Revista de Occidente (va aparea pana in iulie 1936, reapare din 1961), si Biblioteca de Ideas del siglo XX. A doua calatorie in Argentina (1928). 1929: demisioneaza temporar de la catedra, ca protest fata de Primo de Rivera, si preda la Universidad Libre. In 1930 se alatura, cu Unamuno, Maranon, Perez de Ayala etc., miscarii republicane; un an mai tarziu este deputat de Leon in Cortes-ul republican. Din 1932 se retrage treptat din politica. La izbucnirea Razboiului civil (august 1936) se refugiaza succesiv in Franta, Argentina si Portugalia. Revine definitiv la Madrid (1946), evitand orice colaborare cu Franco. In 1948 intemeiaza, cu discipolul sau Julian Marias, Instituto de Humanidades. Participa (iulie 1949) la centenarul Goethe de la Aspen (Colorado). In acelasi an (august-septembrie), conferinte la Berlin, Hamburg si Stuttgart, apoi la Edinburgh, Darmstadt, Baden Baden si Munchen (1951-1954). Este sarbatorit solemn in 1953. Moare la Madrid (17 octombrie 1955).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Ce este filozofia? Ce este cunoasterea?
 • An apariție: 1999
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 408
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0928-0
 • ISBN-10: 973-28-0928-0
 • Colecție: Seria Eseu
 • Domeniu: filozofie, eseistică
 • Autor: José Ortega y Gasset

Noi apariții

Author Spotlight

Ioana Pârvulescu

pagina autorului

IOANA PÂRVULESCU predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact