Închide Close

Editura Humanitas

André Chouraqui, Cele Zece Porunci ale zilelor noastre

Din categoriile eseistică

În colecția Eseu

Urmărind receptarea fiecăreia dintre cele Zece Porunci din epoca biblică până în pragul anului 2000, André Chouraqui constată că aceste legi de căpătâi ale lumii nu au fost niciodată pe deplin înţelese şi aplicate. Scopul lor – de a-l împăca pe Om cu omenescul şi cu Divinitatea – trebuie îndeplinit explicându-le mereu, fără ocultări şi deformări, ci cu grija de a le păstra autenticitatea originară. Prin ingenioasa paralelă pe care o construieşte între Declaraţia universală a îndatoririlor omului (cele Zece Porunci) şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, document fundamental după care omenirea se conduce astăzi, autorul reuşeşte să demonstreze că, departe de a fi perimate, legile marilor religii ale lumii sunt încă valabile şi sunt înglobate firesc într-o nouă etică universală.

„Salvarea lumii – acest vis al profeţilor lui Israel, al apostolilor lui Isus Cristos, al lui Mohamed şi al adepţilor săi – nu mai este în zilele noastre o dorinţă pioasă care se situează în nebuloasa promisiunii. Devine o exigenţă care condiţionează supravieţuirea nu numai a umanităţii, ci şi a planetei înseşi. Visul meu este de a vedea religiile, care au fost frâne puternice, devenind acceleratori ai mersului umanităţii spre împlinirea unităţii sale originare.“ (André CHOURAQUI)

  „Actualitatea celor Zece Porunci în zilele noastre“ (reportaj ARCEN, octombrie 2013)

Despre André Chouraqui

ANDRÉ CHOURAQUI s-a născut în 1917, în Algeria, într-o familie de evrei spanioli. A făcut studii rabinice şi de drept la Paris. A activat în Rezistenţa Franceză între 1942 şi 1945. Între 1947 şi 1953 a lucrat ca secretar şi apoi ca emisar permanent al Alianţei Israelite Universale, sub conducerea lui René Cassin. Stabilit la Ierusalim din 1958, a devenit consilierul prim-ministrului David Ben-Gurion şi a îndeplinit mai multe funcţii publice importante. A scris sute de articole în presa din lumea întreagă şi a militat pentru prietenia interculturală, mai ales între evrei, creştini şi musulmani, fiind în acelaşi timp un excelent ambasador al iudaismului. Cărţile lui (poezie, teatru, studii de drept, eseuri filozofice, istorice şi sociologice) au fost traduse în douăzeci şi trei de limbi şi au câştigat numeroase premii literare. Este cunoscut în mod special pentru traducerile şi comentariile în limba franceză ale Bibliei şi Coranului. A murit în 2007, la Ierusalim.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cele Zece Porunci ale zilelor noastre
  • An apariție: 2013
  • Ediție: I
  • Pagini: 296
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3843-4
  • Colecție: Eseu
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: André Chouraqui
  • Traducere: Nicoleta Neagoe

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact