Închide Close

Editura Humanitas

Adrian Petrescu, Dansul focului sau 21

Roman despre o Revoluţie care n-a avut loc

Din categoriile literatură

În colecția Proză

Se opreşte în faţa unui stîlp pe care este lipit un afiş al Teatrului Naţional care anunţă premiera Azilului de noapte de Gorki. Privirea îi alunecă obosită dintr-o parte în alta, ochii îi cad pe cîteva nume ale unei distribuţii de zile mari. Trece mai departe prin dreptul staţiei Peco, simţind în nas mirosul vaporilor de benzină. Copertina din tablă ondulată care acoperă parţial incinta stă parcă să se prăbuşească şi să provoace o catastrofă. Totul e hîrbuit, plin de rugină şi praf, pompele, stingătoarele de incendiu, lopeţile, tîrnăcoapele, găleţile de tinichea, lăzile cu nisip, vitrinele, pînă şi Mercedesul Bot de Cal care alimentează. Avea dreptate Bătrînul cu previziunile lui, îşi zice, oprindu-se din nou ca hipnotizat de indivizii grăbiţi care îi taie calea, îl îmbrîncesc, îl calcă pe picioare, i se freacă de haine, nici măcar n-a fost nevoie să treacă zece ani, şi totul parcă s-a transformat într-un morman de dărîmături şi gunoaie. Cu mîneca îşi tamponează rana din care curge un firişor de sînge.

  Dan C. Mihăilescu prezintă Dansul focului (ProTV, „Omul care aduce cartea“, ianuarie 2011)

Despre Adrian Petrescu

ADRIAN PETRESCU (n. 4 iunie 1976, Cluj-Napoca) ilustrează tipul de scriitor autentic, ancorat, dincolo de mode şi clipe efemere, într-un Olimp luminat de seninătate şi echilibru. În timpul săptămânii, când nu se ocupă cu scrisul, practică meseria de depanator-montator de echipamente uzate, adică e doctor de cărţi. Firma unde le repune în circuit poartă denumirea de Anticariat. În fişa postului scrie simplu: administrator, calificare obţinută la Facultatea de profil a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din urbea natală. Pentru a-şi menţine silueta, aleargă după o minge, pe o parcelă limitată, împreună cu alţi cunoscători ai acestui sport intitulat minifotbal. Aceleaşi abilităţi tehnice le dovedeşte şi în calitate de percuţionist, având o slăbiciune pentru toba mică, toba mare, falţul din os, mistrie şi dalta cu zimţi. A debutat cu proza scurtă „Pătratul de sârmă", în revista Vatra (1997), dar a colaborat şi la Tribuna. Momentul afirmării sub semnul scrisului îl constituie însă obţinerea Premiului pentru Proză la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România (2006) pentru romanul Conspiraţiile imposibile (Ed. Cartea Românească, Bucureşti, 2007).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Dansul focului sau 21
  • Subtitlu: Roman despre o Revoluţie care n-a avut loc
  • An apariție: 2010
  • Ediție: I
  • Pagini: 448
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2807-7
  • Colecție: Proză
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Adrian Petrescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact