Închide Close
De la Nae Ionescu la „Criterion“

Editura Humanitas

Mircea Vulcănescu, De la Nae Ionescu la „Criterion“

Incepand cu textul de debut din 1923, Cuvinte pentru drum, si ajungand pana la insemnarile zilnice din perioada detentiei la Arsenal, in 1946, acest volum de publicistica surprinde retrospectiv umbra a doua decenii de preocupari culturale dintre cele mai diverse. Interesat de tot si de toate, Mircea Vulcanescu scrie despre temele predilecte ale Tinerei generatii interbelice, dar si despre obsesiile personale: bolsevismul, mitul creat din nimic al lui Lenin, filozofia lui Nae Ionescu, cauzele ascensiunii miscarii legionare, mistica ortodoxa etc. Editorul a conceput culegerea in unitate cu cele trei volume Vulcanescu aparute la Editura Eminescu sub titlul Dimensiunea romaneasca a existentei. Textele eseistului sunt insotite de note, comentarii si un indice de nume.
Despre Mircea Vulcănescu

S-a nascut in 1904 la Bucuresti. Studii universitare de filozofie si de drept la Bucuresti (licente in 1925), continuate printr-o specializare la Paris. Asistent de sociologie si de etica la catedra profesorului Dimitrie Gusti, a participat la campaniile monografice, impunandu-se ca „filozoful“ Scolii de sociologie de la Bucuresti. Unul dintre teoreticienii „tinerei generatii“, deosebit de activ la Asociatia „Criterion“. Referent la Oficiul de studii al Ministerului de Finante, director al Directiei Vamilor si al Datoriei Publice, unul dintre conducatorii Asociatiei Stiintifice pentru Enciclopedia Romaniei. Dupa 1937 s-a preocupat de elaborarea unui model ontologic al omului romanesc, conturat indeosebi prin Omul romanesc, Ispita dacica, Existenta concreta in metafizica romaneasca si Dimensiunea romaneasca a existentei. In perioada celui de-al doilea razboi mondial a fost insarcinat cu gestiunea financiara a treburilor tarii. Ca fost subsecretar de stat la Ministerul de Finante (ianuarie 1941–august 1944) in guvernul lui lon Antonescu, a fost judecat in 1946 si condamnat la opt ani temnita grea. A murit in inchisoarea de la Aiud pe 28 octobrie 1952.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact