Închide Close

Editura Humanitas

Peter Sloterdijk, Derrida, un egiptean

Din categoriile eseistică

În colecția Seria Eseu

De ce e Derrida un egiptean? Evocarea plină de recunoştinţă şi de tandreţe reflexivă pe care Peter Sloterdijk o face la câţiva ani de la moartea filozofului, în ţara sa de adopţie, Franţa, pleacă de la imaginea piramidei ce „rămâne pentru eternitate la fel“. Este un omagiu post-mortem care, în mod discret, dă de înţeles că deconstrucţia, ca antidot al unilateralităţii, n-are cum să dispară, deoarece vom avea mereu nevoie de ea. Şi totuşi Derrida rămâne, cum spune Sloterdijk, un „obiect gânditor neidentificat“ pentru lumea de azi. Paginile de faţă sunt o invitaţie călduroasă de a revizita opera sa, acea „colosală piramidă pe care şi-a construit-o singur, preţ de o viaţă întreagă, la marginea unui deşert de litere“.

  Alexandru Matei, „Dansând cu Derrida“ (România literară, ianuarie 2013)

Despre Peter Sloterdijk

PETER SLOTERDIJK, important filozof, eseist şi om de cultură german, s-a născut în 1947 la Karlsruhe. Între 1968 şi 1974 a studiat filozofia, germanistica şi istoria la universităţile din München şi din Hamburg, obţinând titlul de doctor în filozofie în 1975. Din 1992 predă filozofie, estetică şi teoria mass-media la Universitatea de Arte şi Design din Karlsruhe, al cărei rector a devenit în 2001. În 1993 a fost laureat al Premiului Ernst Robert Curtius pentru eseistică, ulterior primind numeroase alte distincţii pentru operele sale.

Opere principale: Kritik der zynischen Vernunft /Critica raţiunii cinice (1983); Der Denker auf der Bühne. Nietzsches Materialismus/Gânditorul pe scenă. Materialismul lui Nietzsche (1986); Eurotaoismus. Zur Kritik der politischen Kinetik/Eurotaoismul. Despre critica kineticii politice (1989); Weltfremdheit /Detaşare de lume (1993); Im selben Boot. Versuch über die Hyperpolitik/În aceeaşi barcă. Eseu despre hiperpolitică (1995); Regeln für den Menschenpark. Ein Antwortschreiben zu Heideggers Brief über den Humanismus/Reguli pentru parcul uman. Un răspuns la scrisoarea lui Heidegger despre umanism (1999; ed. rom. Humanitas, 2005); Die Sonne und der Tod/Soarele si moartea (2001); Der ästhetische Imperati /Imperativul estetic (2007).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Derrida, un egiptean
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 88
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3840-3
  • Colecție: Seria Eseu
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Peter Sloterdijk
  • Traducere: Corina Bernic

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact