Închide Close
Despre multipla semnificatie a fiintei la Aristotel

Editura Humanitas

Franz Brentano, Despre multipla semnificatie a fiintei la Aristotel

Din categoriile filozofie

În colecția Acta Phaenomenologica

„Fara Brentano nu as fi scris un rand de filozofie.“ (Edmund Husserl, scrisoare catre Maria Bruck)

„Stimate domnule Richardson! Una dintre intrebarile scrisorii dumneavoastra este urmatoarea: «Cum trebuie de fapt inteleasa prima dumneavoastra experienta legata de intrebarea privitoare la fiinta la Brentano ?» – Va referiti probabil la faptul ca prima scriere filozofica pe care am aprofundat-o constant incepand din 1907 a fost disertatia Despre multipla semnificatie a fiintei la Aristotel (1862). Pe pagina de titlu a acestei scrieri se afla urmatoarea expresie aristotelica: to on legetai pollahos. Traduc: «fiintarea se manifesta intr-un mod multiplu (in fiinta ei)». In aceasta expresie se ascunde intrebarea care mi-a determinat drumul gandirii: care este determinatia simpla si unitara a fiintei care domina toate semnificatiile ei multiple ? Ce inseamna a fi ?“ (Martin Heidegger, scrisoare catre Richardson, 1963)

Despre Franz Brentano

FRANZ BRENTANO (1838–1917) este autorul care a introdus problema intenționalității în filozofia contemporană și una dintre figurile fondatoare ale fenomenologiei și filozofiei analitice contemporane. În copilărie, Brentano a primit o educație intens religioasă, fapt care i-a influențat atât cariera didactică, cât și problematica filozofică abordată. După ce a studiat cu Trendelenburg la Berlin (1858/59) și cu Clemens în Münster (1859–1861), și-a scris disertația Despre multipla semnificație a ființei la Aristotel (1862), operă care a avut un rol major în geneza problemei ființei la tânărul Heidegger. În 1866 și-a susținut tezele de abilitare și a început cariera didactică la Universitatea din Würzburg (1866–1873). Publicarea lucrării lui fundamentale, Psihologia din punct de vedere empiric (1874), reprezintă încoronarea acestei perioade și i-a adus numirea la Universitatea din Viena (1874–1895). Spre sfârșitul acestei perioade a conceput psihologia descriptivă pe baza căreia Husserl și-a dezvoltat fenomenologia. Cea de a iv-a teză de abilitare a lui, „Adevărata metodă a filozofiei este metoda științei naturii“, a devenit stindardul Școlii lui Brentano, considerată prima fază a filozofiei austriece. De asemenea, Freud, și el elev al lui Brentano, și-a dezvoltat psihanaliza prin opoziție cu tezele psihologiei brentaniene. Dincolo de psihologie, Brentano a conceput o metafizică de inspirație aristotelic-tomistă în acord cu concepția pozitivă a lui Comte și Mill asupra sarcinilor și metodei științei naturii. Psihologia și metafizica descriptivă brentaniană, ontologia minții și teoria lui etică, despre care G.E. Moore afirma că nu cunoaște nici o cercetare etică comparabilă cu ea, constituie cele mai importante realizări teoretice ale sale, studiate intens și dezvoltate de filozofi analitici precum Roderick M. Chisholm și de autori preocupați de dezvoltarea dimensiunii analitice a filozofiei austro-germane.

 

Fotografia autorului © Archiv Graz

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Despre multipla semnificatie a fiintei la Aristotel
  • An apariție: 2003
  • Ediție: I
  • Pagini: 304
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0616-2
  • ISBN-10: 973-50-0616-2
  • Colecție: Acta Phaenomenologica
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Franz Brentano
  • Traducere: Ion Tănăsescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact