IONUŢ STERPAN este coordonator de programe la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Insti tuţională. A studiat filozofia la Universitatea din Bucureşti, la Universitatea Central-Europeană din Budapesta şi la Universitatea din Maryland.
Editura Humanitas
Teorii şi şoli de gândire ale dreptei contemporane occidentale
Din categoriile Știinţe sociale & politică
În colecția Cultura libertăţii
„Dincolo de dimensiunea ei procedurală, care este crucială pentru funcţionarea democraţiei constituţionale, dihotomia dreapta–stânga include o opţiune, indispensabilă pentru slujirea binelui comun, în favoarea anumitor valori şi principii. Această carte oferă o imagine cuprinzătoare a curentelor de idei subsumate dreptei contemporane şi are meritul de a pune în lumină nu numai substanţa intelectuală a acestora, ci şi nuanţata lor diversitate. Rezultă că dreapta nu poate fi redusă la unul sau altul dintre curentele de idei care îi dau viaţă. Eficienţa ei la nivelul acţiunii politice nu este posibilă fără fuzionismul doctrinar al valorilor şi principiilor complemetare.“ (Valeriu STOICA)
„O superbă reușită intelectuală. Transmit, personal și public, prețuirea mea tuturor celor care au contribuit la această lucrare impresionantă. Este un exemplu de luare în serios a ceea ce se cheamă ideosferă și spațiu public. Nu pledoarii naive și sentimentale, ci analize competente, lucide, robust argumentate. Exact opusul discursurilor frivole, sterile, ventriloce și narcisiste care ne sunt servite dinspre stânga mai mult sau mai puțin radicală dar și din zonele unui arhaism neo-romantic închis în sine, paseist și imun la sfidările modernității. Să ne mirăm că aceste două direcții se logodesc când este vorba de atacul împotriva valorilor conservatorismului liberal? Dreapta intelectuală nu va fi digerată ușor în acea parte a spectrului intelectual și politic care încă îl iubește pe Marx. Nu pentru că nu este profundă, ci tocmai pentru că este. Nu pentru că nu tratează chestiuni urgente, ci tocmai pentru că o face. Împărtășesc aceste reflecții cu cititorii cărții odată cu îndemnul pentru autori de a nu osteni în ceea ce întreprind, de a nu crede că impostura poate avea ultimul cuvânt. Paietele și paiațele au existențe efemere. Valorile în care credem și pe care le apărăm împreună țin de însăși demnitatea condiției umane, deci sunt permanente.“ (Vladimir TISMĂNEANU)
Autorii
RALUCA ANA ALECU este doctorandă a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Filozofie. A publicat lucrări în domeniul ştiinţelor politice şi administrative.
DRAGOŞ BÎGU este doctor în filozofie al Universităţii din Bucureşti şi asistent universitar la Academia de Studii Economice din Bucureşti în domeniul eticii în afaceri.
RADU CRISTESCU este cercetător la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională. A absolvit Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti şi Masteratul de Politici Publice al University College, Londra.
ANCA FOTEA este masterandă la Facultatea de Istoria Artei din Tübingen, Germania. A studiat filozofia culturii la Facultatea de Filozofie din Bucureşti şi la Universitatea din Tübingen.
LAURENŢIU GHEORGHE este asistent universitar la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti.
TUDOR GLODEANU este coordonator de programe la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională. A absolvit Academia de Studii Economice.
SORIN MANICĂ este specialist în marketing. A absolvit Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti.
AURA MATEI este coordonator de programe la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională şi doctorandă în sociologie a Universităţii din Bucureşti. Domeniul său de cercetare este sociologia economică.
RADU NECHITA este lector universitar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, şi preşedinte al Centrului Independent de Studii în Economie şi Drept.
OLGA NICOARĂ este cercetător asociat la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională. Studiază economie politică la Universitatea George Mason, Statele Unite. Ariile sale de specializare sunt economia austriacă, economia instituţională, sistemele economice comparate, economiile în tranziţie.
IRINA PAPUC este cercetător la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională. A absolvit Ştiinţe Politice la SNSPA şi Relaţii Internaţionale la Paris I Pantheon-Sorbona.
COSMIN VICTOR POPA lucrează la Reţeaua Europeană Împotriva Rasismului din Bruxelles. A studiat comunicare politică la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi filozofie politică la Universitatea Leiden din Olanda şi la Universitatea Georgetown, Washington, D.C.
RADU ŞIMANDAN este doctorand la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi asistent universitar la Universitatea Politehnică din Bucureşti, Catedra de economie.
TUDOR SMIRNA este director executiv al Institutului Ludwig von Mises România. A absolvit Academia de Studii Economice, a studiat economie la seminarul privat Mises din Bucureşti şi a obţinut diploma de Master în Economie Austriacă de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid.
EMANUEL-MIHAIL SOCACIU este lector doctor la Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti şi coordonator de programe în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată al Universităţii din Bucureşti. Domeniile principale de interes academic sunt filozofia politică, etica aplicată, epistemologia ştiinţelor sociale.
COSTEL STAVARACHE este doctorand al Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice din Bucureşti şi absolvent al Facultăţii de Filozofie, Universitatea din Bucureşti.
VLAD TARKO este coordonator de programe la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională şi doctorand în economie la Universitatea George Mason, Statele Unite. A studiat fizică la Universitatea Hyperion şi Universitatea din Bucureşti.
HORIA TERPE este director executiv al Centrului de Analiză şi Dezvoltare Instituţională şi doctor în ştiinţe politice al Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative.
MIHAI-VLADIMIR TOPAN este lector doctor la Catedra de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi preşedinte al Institutului Ludwig von Mises România.
CONSTANTIN VICĂ este cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din Bucureşti, în domeniul eticii noilor tehnologii. A studiat etică şi filozofie politică la Facultatea de Filozofie din Bucureşti şi la Université Paris-Est Créteil.
IONUŢ STERPAN este coordonator de programe la Centrul de Analiză şi Dezvoltare Insti tuţională. A studiat filozofia la Universitatea din Bucureşti, la Universitatea Central-Europeană din Budapesta şi la Universitatea din Maryland.
DRAGOS PAUL ALIGICĂ (n. 1966, Bucureşti) este doctor în ştiinte politice (Indiana University, Bloomington), în economie (ASE Bucuresti) şi in sociologie (Universitatea din Bucureşti). Este cercetător şi cadru didactic la James Buchanan Center for Political Economy, George Mason University, şi fellow la Hudson Institute, Washington DC. A predat la SNSPA, Bucureşti, şi a funcţionat ca expert şi consultant atât pentru organisme internaţionale precum Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite, Banca Mondială şi United States Agency for International Development, cât şi pentru sectorul privat, lucrând pentru companii de consultanţă internaţională precum Booz Allen Hamilton.
CumpărăPreț 39.90 RON
CumpărăPreț 59.90 RON
CumpărăPreț 29.00 RON
CumpărăPreț 35.00 RON
CumpărăPreț 55.00 RON
CumpărăPreț 49.00 RON
CumpărăPreț 45.00 RON
CumpărăPreț 39.00 RON
CumpărăPreț 49.00 RON
CumpărăPreț 29.90 RON
CumpărăPreț 67.00 RON
CumpărăPreț 89.00 RON
21 noiembrie 2024, Editura Humanitas
19 noiembrie 2024, Editura Humanitas
14 noiembrie 2024, Editura Humanitas
6 martie 2020,
Librăria Humanitas Cișmigiu
27 februarie 2020,
Librăria Humanitas Cișmigiu
27 februarie 2020,
Librăria Humanitas Cișmigiu