Închide Close

Editura Humanitas

Patrick Leigh Fermor, Drum întrerupt

De la Porţile de Fier până la Muntele Athos

Continuarea volumului Între păduri şi ape. La pas spre Constantinopol: de la Dunărea de Mijloc până la Porţile de Fier (Humanitas, 2015)

La mijlocul anilor ’30, la vârsta de optsprezece ani, Patrick Leigh Fermor a pornit din Olanda către Constantinopol, într-o călătorie care a fost subiectul a trei dintre cele mai îndrăgite cărţi ale sale. Cea de-a treia, Drum întrerupt: De la Porţile de Fier până la Muntele Athos, a văzut lumina tiparului abia în 2013, după moartea autorului.

„Imaginea celuilalt“ are un maestru inegalabil în persoana lui Patrick Leigh Fermor. Dar cine e, în cazul de faţă, „celălalt“? Homo balcanicus, europeanul de pe cele două maluri ale Dunării, sălbatic, ospitalier, aristocrat, orgiastic, alături de care el, „barbarul“ britanic, trăieşte momente unice. Cu însuşirea uimitoare a englezului de a se acomoda rapid oriunde, PLF învaţă româneşte, bulgăreşte, greceşte, îşi găseşte hogeac într-o colibă de lângă Rusciuk şi doarme la fel de adânc în patul somptuos al cutărui aristocrat bucureştean. Printr-o arheologie personală, dibuieşte cuvinte definitorii ale sufletului românesc: doină, dor, zbucium, dar şi filonul lui hedonist: ţuică, mititei „rulaţi pe coapsă“ ori femei splendide pe care le priveşte „cu ochi de mojic“. Recursul la istorie lămureşte climatul balcanic, prea adesea învrăjbit, unde duşmănia, răzbunarea, neuitarea alternează cu împăcarea vremelnică, cu interacţiunea gastronomică ori cu strategia matrimonială. E anevoie de ales ce ne atrage mai mult: descrierea trufaşului Bucureşti interbelic, cu nota lui acuzat occidentală, satul bulgăresc rânduit între rigoare şi făţărnicie ori cosmopolitul Munte Athos, unde vieţuiesc călugări greci, ruşi şi români, într-o înţeleaptă detaşare de cele lumeşti. Este o percepţie multisenzorială a omului din acest spațiu ce transformă naraţiunea lui PLF într-un ghid cu perspectivă inedită. Încerci să-i calci pe urme, căci Drum întrerupt rămâne o iniţiere desăvârşită în permanenţele spiritului balcanic. (Georgeta FILITTI)

Prăvălii cu nume româneşti, printre ele multe firme scrise cu caractere ebraice şi câteva cu caractere armene, huruit de tramvaie şi, dintr-odată, un furnicar de oameni. Se făcea târziu. Înfometat după un drum aşa de lung, m-am instalat într-un birt afumat care părea promiţător; se numea La Pisica Veselă. Mare parte din fum se ridica dintr-o sobă pe a cărei plită se frigeau nişte crochete în formă de fus, după ce un bucătar cu aer blajin le rula cu pricepere între palmele lui uriaşe. Am dat de duşcă nişte ţuică, am înfulecat o mulţime de mititei şi am băut vin cu nemiluita. Toate erau delicioase, şi nu vedeam nici un motiv pentru care să mă opresc din mâncat sau din băut vin. După cum am aflat mai târziu, exista în Bucureşti un loc unde mititeii erau nemaipomenit de buni fiindcă, din câte se zvonea, bucătăreasa, o ţigancă, îi rula pe coapsă.

Despre Patrick Leigh Fermor

Sir PATRICK LEIGH FERMOR (11 februarie 1915–10 iunie 2011) este cel mai apreciat autor britanic de memorii de călătorie din secolul XX. S-a născut la Londra, dar a fost crescut de o familie din Northamptonshire, cunoscându-şi părinţii, care au plecat în India la scurt timp după naşterea sa, abia la vârsta de patru ani. Deşi era un elev de o inteligenţă sclipitoare, la optsprezece ani spiritul său nonconformist i-a adus exmatricularea de la King’s School, Canterbury, astfel că a continuat să înveţe pe cont propriu, citind literatură şi studiind operele autorilor antici şi istoria. Pe 8 decembrie 1933 a pornit într-o călătorie la pas prin Europa, de la De Hoek, Olanda, cu destinaţia Constantinopol, aventură pe care a povestit-o mai târziu într-o trilogie considerată capodopera sa. După ce a ajuns la Constantinopol, a continuat să călătorească prin Grecia, unde a luat parte la campania forţelor regaliste împotriva loviturii de stat din martie 1935. Tot în Grecia a cunoscut-o pe Bălaşa Cantacuzino, împreună cu care a locuit o vreme la Atena şi apoi la Băleni, Galaţi. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat în Grecia continentală şi în Creta. A primit Ordinul pentru Distincţie în Serviciu şi Ordinul de Excelenţă al Imperiului Britanic. Şi-a publicat prima carte, The Traveller’s Tree, în 1950. Au urmat A Time to Keep Silence (1957), Mani. Travels in the Southern Peloponnese (1958) şi Roumeli. Travels in Norhern Greece (1966). În 1968 s-a căsătorit cu Joan Elizabeth Rayner, împreună cu care a locuit în Kardamyli (lângă Kalamáta) şi în Gloucestershire (Marea Britanie). În 1977, respectiv 1986, publică relatările primelor două părţi ale călătoriei de la optsprezece ani: A Time of Gifts. On Foot to Constantinople: From the Hook of Holland to the Middle Danube (Vremea darurilor. La pas spre Constantinopol: de la De Hoek, Olanda, până la Dunărea de mijloc) şi Between the Woods and the Water. On Foot to Constantinople: The Middle Danube to the Iron Gates (Între păduri şi ape. La pas spre Constantinopol: de la Dunărea de mijloc până la Porţile de Fier). Cea de-a treia parte a călătoriei este relatată într-un manuscris publicat abia postum, autorul nereuşind să termine în timpul vieţii revizia lui: The Broken Road. From the Iron Gates to Mount Athos (Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos – în pregătire la Editura Humanitas). Apreciate pentru erudiţie şi pentru stilistica desăvârşită, cărţile sale se bucură de un mare succes şi au primit numeroase distincţii literare, iar în 2004 autorului i-a fost atribuit titlul de cavaler al Regatului Unit. Patrick Leigh Fermor este atât de iubit, încât în 2014 scriitorul şi jurnalistul Nick Hunt a făcut o călătorie de şapte luni pe urmele lui, descrisă în cartea sa de debut, Walking the Woods and the Water. In Patrick Leigh Fermor’s footsteps from the Hook of Holland to the Golden Horn.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Drum întrerupt
  • Subtitlu: De la Porţile de Fier până la Muntele Athos
  • An apariție: 2016
  • Ediție: I
  • Pagini: 392
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-5351-2
  • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
  • Domeniu: memorialistică & diaristică
  • Autor: Patrick Leigh Fermor
  • Ediţie îngrijită de: Colin Thubron, Artemis Cooper
  • Introducere: Colin Thubron, Artemis Cooper
  • Traducere: Mariana Piroteală

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact