Închide Close
Epigrame si alte rime vesele

Editura Humanitas

Pastorel, Epigrame si alte rime vesele

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

Epigrama este unul dintre firele aurite pe care s-a tesut legenda apocrifa despre Pastorel. A scris cu sutele, cu miile, dar le-a daruit cu generozitate sau din credinta – marturisita in varii forme – ca „nu exista volum de epigrame“. Fata de abundenta lor, fata de avalansa in care izbucneau cand era starnit, in special la ocazii copios stropite cu vinuri si animate de conversatii spirituale, dar si in ocazii banale, inspirat de o simpla poanta lingvistica sau de o sclipire ludica, declaratia lui ca scrie epigrame „asa cum o domnisoara de pension face zilnic exercitii la pian“sau „cum face gaina oua“ echivaleaza cu o profesiune de credinta.
Despre Pastorel

Al. O. Teodoreanu – zis „Pastorel“ dintr-o gluma a tatalui sau si ramas astfel pentru toti cei ce l-au cunoscut, citit si iubit – s-a nascut la Dorohoi, la 30 iulie 1894, ca frate mai mare al altui alintat al literelor romane, Ionel Teodoreanu. Absolvent al Liceului Internat din Iasi si al Scolii de Artilerie din Bucuresti, pleaca pe front in primul razboi mondial cu primele esaloane de voluntari, de unde se intoarce de doua ori ranit si recompensat cu inalte insemne si distinctii militare. Licentiat al Facultatii de Drept a Universitatii iesene, a trecut efemer prin magistratura, consacrandu-se definitiv scrisului cu mai mult de un deceniu inaintea debutului editorial din 1928. A facut publicistica literara si politica, a tinut o insolita cronica gastronomica – care l-a nemurit in constiinta publicului –, a scris piese si monologuri teatrale, schite, nuvele si povestiri in cheie anticvarie, poezie lirica, versuri potatorice. A fost premiat al Academiei Romane in 1928 si al Societatii Scriitorilor Romani in 1937. In 1944, in urma masurilor staliniste aplicate imediat dupa Conventia de armistitiu, de epurare din uniunile profesionale a scriitorilor si ziaristilor considerati a fi sprijinit prin activitatea si condeiele lor Guvernul Antonescu, i se imputa un ciclu de articole publicat in 1941 „pentru sustinerea razboiului antisovietic“. Pana in 1956, cand revine in publicistica, petrece o lunga perioada in tihna cartilor si a traducerilor. In 1960, dupa repetate perchezitii, ii sint confiscate manuscrisele si o mare parte din biblioteca si este condamnat de Tribunalul Militar Bucuresti la sase ani inchisoare corectionala. Gratiat dupa aproape trei ani, o boala nedreapta, ironizata amar pana in pragul sfarsitului, pune capat vietii sale de prelungit chef si glume, la 14 martie 1964. Opera: Trei fabule (1928) Hronicul Mascariciului Valatuc (1928) Mici satisfactii (1931) Strofe cu pelin de mai pentru Iorga Nicolai (1931) Un porc de cane (1933) Tamaie si otrava, I–II (1934–1935) Bercu Leibovici (1935) Vin si apa (1936) Caiet (1938) Berzele din Boureni (1957)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Epigrame si alte rime vesele
  • An apariție: 1997
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 280
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0802-2
  • ISBN-10: 973-28-0802-2
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Pastorel

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact