Închide Close

Editura Humanitas

Martin Buber, Eu și Tu

Din categoriile filozofie, religie

În colecția în afara colecţiilor

Traducere și prefață de Ștefan Aug. Doinaș

 

Miez al întregii filozofii a lui Martin Buber, Eu și Tu (Ich und Du, 1923) este una dintre scrierile care au marcat secolul XX și gândirea occidentală, inaugurând așa-numita „filozofie a dialogului“, formă de existențialism religios care pune în centru atât comunicarea interumană, cât și comunicarea cu Dumnezeu. Pornind de la axioma de bază „La început este relația“, Buber formulează câteva propoziții ce pot ține loc de îndreptar pentru omul generic pornit să străbată drumul vieții: orice om (orice Eu) este menit unei relații-întâlnire cu altul care e Tu-ul său înnăscut; omul accede la Tu prin Eu, față-n față, iar Eu-Tu e acel interval născut între oricare Eu și oricare Tu dialogând în spirit; relațiilor deschise Eu–Tu – inclusiv relația cu Eul-izvor etern al lumii care e Dumnezeu – li se alătură relațiile Eu–Acela, dialogul nostru permanent cu lumea și cu toate obiectele experiențelor trăite.

 

„Mai mult «magistru spiritual» decât creator al unui sistem de gândire, mai mult «înțelept» – de tip socratic – decât filozof, Martin Buber este o personalitate marcantă a secolului nostru, situată la o confluență de credințe, practici și atitudini spirituale care ne solicită încă puternic: creștinismul și iudaismul, religia și știința, sacrul și profanul, fenomenologia și existențialismul.

Eu și Tu constituie – prin chiar aspectul ei grafic, textul fiind adesea dispus într-un fel de versete – o adevărată «biblie a întâlnirii și dialogului», în care expresia îmbracă uneori haina aforisticului, iar fervoarea meditației atinge valori artistice.“ — ŞTEFAN AUG. DOINAŞ

Despre Martin Buber

MARTIN BUBER (1878–1965) a studiat filozofia la Viena, Berlin, Leipzig și Zurich. A înființat și publicat revista Der Jude (1916–1924), a predat religie comparată la Frankfurt (1923–1933); în această perioadă a tradus Vechiul Testament în germană împreună cu Franz Rosenzweig), apoi a fost director al „Aufbau einer jüdischen Erwachsenenbildung“ (instituție germană care se ocupa de învățământul pentru minoritatea evreiască). S-a stabilit în Palestina în 1938, unde a fost profesor la Universitatea din Ierusalim și a militat pentru cooperarea dintre evrei și arabi într-un stat binațional. În 1963 a primit Premiul Erasmus. Opera sa, influențată de hasidism (cea mai cunoscută lucrare este Ich und Du (Eu și Tu), 1923) continuă să aibă puternice ecouri în filozofie și teologie.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Eu și Tu
  • An apariție: 2022
  • Ediție: a II-a
  • Pagini: 208
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-7411-1
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: filozofie, religie
  • Autor: Martin Buber
  • Prefaţă: Ștefan Aug. Doinaș
  • Traducere: Ștefan Aug. Doinaș

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact