Închide Close
Imaginea evreului in cultura romana

Editura Humanitas

Andrei Oisteanu, Imaginea evreului in cultura romana

Printr-o serie de contributii esentiale care culmineaza cu acest volum, Andrei Oisteanu ne spune istoria interactiunii simbolice dintre romani si evrei. O face inteligent, superdocumentat, empatic si critic in ambele directii ale relatiei. Nici o discutie viitoare despre identitatea romaneasca nu va putea face abstractie de cartea Imaginea evreului in cultura romana. Sorin Antohi Ma fascineaza cuprinsul cartii lui Andrei Oisteanu. Se vede imediat ca este altceva: tratarea decontractata a unei teme grave si delicate. Importanta si intr-un sens metodologic mai general (cum se construieste o imagine, adesea atat de diferita de modelul sau real), cartea aceasta ne invita sa ne regandim istoria, raporturile noastre cu ceilalti si cu noi insine. Lucian Boia Aceasta carte a lui Andrei Oisteanu este o excelenta si docta exegeza, situata la interferenta dintre imagologie si antropologie, privind imaginea evreului in cultura romana si central–europeana. Z. Ornea O carte in chip urgent necesara. Nimeni nu era mai potrivit sa o scrie decat Andrei Oisteanu, cu rabdarea, precizia, echilibrul si umorul cu care ne-a obisnuit de multa vreme. Cititorul va petrece cateva ceasuri de lectura pasionanta si, daca e om intreg, va cadea pe ganduri. Andrei Plesu Andrei Oisteanu detine secretul artei de a examina – cu un calm de antropolog care a vazut si citit multe – formele uneori hidoase si nocive, alteori hilare si benigne, pe care le poate lua o reprezentare a „evreului“ contopind prejudecati, stereotipuri si stravechi deprinderi ale demonizarii intalnite in cultura europeana. Cartea lui aplica acestor „maladii ale spiritului“ tratamentul tonic al inteligentei si al spiritului critic. Leon Volovici
Despre Andrei Oisteanu
Andrei Oisteanu (n. 1948) este cercetator in domeniul etnologiei, antropologiei culturale, imagologiei si istoriei religiilor, membru al Comisiei de Folclor si Etnologie a Academiei Romane si al International Union of Ethnological and Antropological Sciences (Londra). In lucrarile sale, abordeaza teme inedite, combinand eruditia cu intuitia si rigoarea academica cu savoarea eseistica. Studiul practicilor rituale si magice, precum si cel al mentalitatilor mitico-religioase ii datoreaza in mare masura reabilitarea unui punct de vedere stiintific, grav afectat de invazia diletantismului. Opere principale: Gradina de dincolo. Zoosophia. Comentarii mitologice (Dacia, 1980) Motive si semnificatii mito-simbolice (Minerva, 1989) Cutia cu batrani (proza, Editura Meta, 1995) Mythos & Logos. Studii si eseuri de antropologie culturala (Nemira, 1997,1998) Cosmos vs. Chaos. Myth and Magic in Romanian Traditional Culture (Fundatia Culturala Romana, 1999) Dispute teologice. O istorie a religiilor dintr-o perspectiva inedita (volum in pregatire) Colaborari la volume colective: cARTe. Object-Books Made by Romanian Artists (De Zonnehof, Amsterdam, 1993) \"Imaginary Jew\" versus \"Real Jew\" in Romanian Folklore and Mythology, in Identitate / Alteritate in spatiul cultural romanesc (Editura Universitatii „Al. Cuza“, Iasi, 1996) The Beauty Binding the Beast. A Motif of the Eastern and Western European Mythology and Art, in East and West in Aesthetics (Istituti Editoriali e Poligrafici Internazionali, Pisa & Roma, 1997) Utopografia insulei in imaginarul colectiv romanesc, in Insula. Despre izolare si limite in spatiul imaginar (Centrul de Istorie a Imaginarului, Colegiul Noua Europa, Bucuresti, 1999) Ioan Petru Culianu – Un voyageur dans l'au-dela, in Religion, Fiction and History. Essays in the Memory of Ioan Petru Culianu (Nemira, 2001)
Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact