Închide Close
Jocul cu moartea

Editura Humanitas

Mihai Rădulescu, Jocul cu moartea

Exista oameni a caror implinire, inefabila, rezida tocmai in febrila cautare de sine, in intrebarile chinuitoare pe care si le pun fara incetare si fara speranta de a afla un raspuns. Mihai Radulescu, nume adesea invocat in volumul lui Stelian Tanase Anatomia mistificarii, a facut neindoielnic parte dintre acestia. Viata lui – curmata in inchisoare la nici patruzeci de ani, in urma implicarii sale simultane intr-un proces de moravuri (de fapt, un proces politic mascat) si in celebrul proces al lotului Noica-Pillat – se cuprinde intreaga, parca, in paginile acestui volum, insemnarile, paginile de jurnal si de corespondenta stranse laolalta aici traseaza autoportretul uneia dintre constiintele cele mai framantate ale culturii romanesti. Caci nu doar tortura morala pe care i-au prilejuit-o constant elanurile sale „impotriva firii“ alcatuieste materia acestor pagini, ci deopotriva inaltul simt al prieteniei, sensibilitatea iesita din comun si darul neasemuit de a da glas adancurilor fiintei omenesti.
Despre Mihai Rădulescu

S-a nascut la Torino in 1919, a murit in 1959 in spitalul arestului de la Malmaison. Prieten apropiat al lui Mircea Vulcanescu, Constantin Noica, Alexandru Dragomir, Nicu Steinhardt si Dinu Pillat. A studiat dreptul si muzica. Printre putinele texte publicate in timpul vietii se numara splendidul eseu despre muzica lui Mozart Jocul cu moartea, scris in urma unei revelatii traite pe front in cel de-al doilea razboi mondial. Dupa razboi face parte din ultima generatie de diplomati veritabili de la Ministerul Afacerilor Externe, de unde este concediat de puterea comunista in 1947. Se retrage la Cluj, unde se angajeaza ca violonist la orchestra Operei. Dupa cativa ani reuseste sa se intoarca in Bucuresti, lucrand la Institutul de Istoria Artei al Academiei. Poarta o bogata corespondenta cu Constantin Noica si chiar il viziteaza pe acesta din urma la Cimpulung-Muscel, in ciuda riscurilor la care stia ca se expune. In 1959 este arestat alaturi de intelectualii ce faceau parte din cercul lui Constantin Noica. Este condamnt la 5 ani de inchisoare, dar moare in acelasi an in imprejurari neelucidate pana astazi.

Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact