Închide Close
Mafia camatarilor

Editura Humanitas

Malin Bot, Mafia camatarilor

Din categoriile social

În colecția Ziariştii

La redactia unde lucreaza autorul ziarist vine o femeie care povesteste halul in care a ajuns din cauza unui camatar. I s-a luat casa dupa un an de infern in care a fost amenintata in toate modurile posibile. Spune ca este disperata pentru ca a pierdut totul si ca incercarile de a cere sprijin institutiilor statului au fost zadarnice. La capatul unui drum infernal prin sali de judecata si birouri de politisti si procurori femeia a ajuns „la ziar“. Cartea ziaristului timisorean Malin Bot abordeaza o lume despre care aproape toti am auzit, dar despre care stim foarte putine lucruri cu adevarat. Care sunt legaturile dintre camatari si asa-numitii „hoti de case“, in ce context a inflorit mafia aceasta, ce implicare au notarii publici si executorii judecatoresti? Dincolo de cadru, este analizat „modul de operare“ comun, bandele si filierele implicate, reactiile autoritatilor si anchetele care ajung sa se blocheze inevitabil in hatisul legislativ incomplet. Apoi, licarirea de speranta ca acesti bancheri clandestini ar putea deveni infractori de drept comun o data cu aprobarea proiectului de lege prin care camataria ar redeveni o infractiune. Ziaristul de investigatie se vede adesea plimbat dintr-o parte in alta, accesul la informatii pe aceasta tema ii este partial blocat, comisarii de la IGP declara camataria timisoreana un fenomen grav, politia judeteana spune apoi ca nu este vorba despre nici un fel de fenomen. Si totusi, seria de anchete jurnalistice a determinat o reactie in randul populatiei, multi au inteles cat pot fi de periculoase aceste „scheme financiar-juridice“, iar „cooperativa“ a ajuns sa cam ramana fara clientela. Afacerile camatarilor au prosperat insa din cauza nepasarii, neglijentei, incompetentei si coruptiei, conchide autorul, oferind si un set de sfaturi practice de ordin judiciar pentru oricine ar fi tentat sa ia imprumuturi de la camatari cu precizarea ca respectarea lor ar putea sa reprezinte singurul antidot eficient impotriva escrocilor.
Despre Malin Bot
Malin Bot s-a nascut pe 26 august 1976, la Resita, unde a urmat cursurile unui liceu teoretic, dar la un profil indepartat de jurnalism: chimie-biologie. Primul contact cu presa a avut loc la varsta de 18 ani, cand s-a angajat reporter la postul local de televiziune, Terra Sat. A fost dragoste la prima vedere. Dupa un an intra in presa scrisa la ziarul Timpul din aceeasi localitate, in perioada de studentie, dupa 1996, a colaborat constant la Tele Universitatea Timisoara si ceva mai rar la Radio 11 Plus Resita si TVR Timisoara. In acelasi timp a dirijat activitatea revistei studentesti Tempo, editata de Universitatea Banatului, in 2000 obtine licenta la sectia de Jurnalistica a Facultatii de Litere, Filozofie si Istorie din cadrul Universitatii de Vest. Se angajeaza director executiv la S.C. Timisoara S.A., societatea care edita atunci cotidianul Timisoara. Din anu 2001 este reporter la saptamanalul Focus Vest, iar din 2002 devine si redactor al cotidianului Ziua de Vest din Timisoara. Din 2003 este corespondent pentru Timisoara al revistei economice Capital, in toamna anului 2003 si prima jumatate a lui 2004 a colaborat din nou cu studioul teritorial Timisoara al Televiziunii Romane, ca redactor al unei emisiuni de ancheta-investigatii.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Mafia camatarilor
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 188
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0849-1
  • ISBN-10: 973-50-0849-1
  • Colecție: Ziariştii
  • Domeniu: social
  • Autor: Malin Bot

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact