Închide Close

Editura Humanitas

Dan Alexe, Miros de roşcată amară

şi alte povestiri scandaloase

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

„Rar mi-a fost dat, în ultima vreme, să citesc ceva mai viu şi mai vibrant, mai uman şi mai firesc, mai arzător, mai dramatic, mai curgător şi mai abrupt, mai vesel şi mai trist, mai suculent, mai poznaş, mai poetic, mai ame- şi amuţitor. Şi rar am văzut, de când sunt editor de carte, un asemenea talent în (orgolioasă) desfăşurare.Dan Alexe nu ţine neapărat să se aşeze în albia unui gust impus de critică, a unei tendinţe, a unei mode. Dă impresia că scrie ca să-şi facă sieşi o plăcere – şi cred că şi-o face. Îl interesează prea puţin dacă textele lui se vor solda cu o baie de elogii sau cu o răstignire. Dan Alexe scrie în temeiul unei înzestrări formidabile, al unei culturi aspirate pe toate canalele şi al unei pofte năvalnice, aproape carnale, de-a face literatură din orice. Îi place să aştearnă poveşti. Îi place la nebunie. Dar îl bănuiesc că-i place şi să ghicească reacţia cititorului. Stupoare, jubilaţie, ruşine, invidie, contrarietate, vertij, fericire, indignare, căinţă – toate acestea sunt forme de feedback la cele 33 de texte din Miros de roşcată amară. O singură reacţie lipseşte: indiferenţa.“ (Radu PARASCHIVESCU)

  Tania Radu, „Derviş rotitor la imprimantă“ (22, mai 2014)

Despre Dan Alexe

Scriitor, lingvist, cineast și jurnalist, DAN ALEXE (n. 1961) are un Master’s Degree în Istoria Civilizațiilor de la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris. A studiat limbile iraniene în Afganistan și Asia Centrală, precum și pe cele din Caucaz, în special georgiana, cecena și limbile din Daghestan. A realizat filme documentare în Cecenia, Afganistan, Pakistan, Kosovo și Asia Centrală, dintre care două de mare succes și multipremiate despre dervișii urlători din Balcani și despre ultimii evrei din Afganistan. După ce a părăsit România în 1988, odată stabilit în Belgia, la Bruxelles, Dan Alexe a colaborat, ca ziarist freelance, cu BBC, Europa Liberă și publicațiile grupului german WAZ. A publicat teatru în România, texte despre Joyce și despre Cecenia în Franța, cronici turistice în Croația. La Humanitas i-au apărut: în 2014 (reed. 2021, revăzut și adăugit) volumul de proză scurtă Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase, în 2015 (reed. 2021, revăzut și adăugit) volumul de eseuri pe teme lingvistice și culturale Dacopatia și alte rătăciri românești, iar în 2022 continuarea acestui volum, Babel: La început a fost Cuvântul. Blogul său, intitulat Dan Alexe’s Flea Market (https://cabalinkabul.com), este foarte urmărit în mediile culturale din România.

 

Fotografia autorului © Radu Sandovici

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Miros de roşcată amară
  • Subtitlu: şi alte povestiri scandaloase
  • An apariție: 2014
  • Ediție: I
  • Pagini: 220
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4343-8
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Dan Alexe
  • Prefaţă: Radu Paraschivescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact