Închide Close
Opere italiene V. Cabala calului Pegas

Editura Humanitas

Giordano Bruno, Opere italiene V. Cabala calului Pegas

Din categoriile filozofie

În colecția Seria Giordano Bruno

Cabala calului Pegas face parte dintre dialogurile morale ale filozofului italian menite sa incununeze arhitectura universului, dezvoltata in dialogurile cosmologice, printr-o arhitectura a lumii omului, prin schitarea contururilor unei noi societati si a unui om nou. Tema dialogului este rolul cunoasterii in marea reforma preconizata de Bruno, ca si incercarea de a lamuri limitele si sansele cunoasterii insesi, in diverse perspective filozofice si religioase. In stilul viu si suculent prezent in toate dialogurile, presarat la tot pasul cu sarje si batjocuri, Giordano Bruno urmareste totusi un proiect coerent de edificare a unei umanitati libere si lucide, care isi cunoaste atat maretia, cat si limitele. Nu este deloc intamplator, de aceea, ca pasaje din acest dialog au fost folosite ca argument al acuzarii cu prilejul procesului intentat autorului de catre Inchizitie. editie ingrijita de Smaranda Bratu Elian dupa editia critica bilingva a lui Giovanni Aquilecchiatraducere si note de Smaranda Bratu Elian

Despre Giordano Bruno
Giordano Bruno (1548–1600), filozof, cosmolog si matematician italian care a sustinut heliocentrismul lui Copernic, dar a mers mai departe, afirmand ca universul este infinit si populat cu multe „lumi“ asemanatoare sistemului solar. In 1672 este uns preot al Ordinului Dominican, la Neapole, unde studiase. Amenintat cu un proces de erezie din cauza vederilor sale de la bun inceput neortodoxe, in 1576 fuge la Roma si de aici la Geneva, unde imbratiseaza Calvinismul. Scenariul se repeta: este arestat, excomunicat, reabilitat dupa ce retracteaza, si lasat sa plece in Franta. La Paris (1581) gaseste un mediu propice si un post de profesor, sub protectia regelui Henric al III-lea. Nepotolit, pleaca la Londra, apoi la Oxford, unde se lanseaza in polemici aprinse cu savantii englezi. In aceasta perioada incepe sa scrie „dialogurile“ – in care isi va expune sistematic a filozofia – sase la numar, trei cosmologice si trei morale: Cena de le ceneri, De la causa, principio e Uno, De l'infinito universo e mondi, Spaccio de la Bestia trionfante, Cabala del cavallo Pegaseo si De gli eroici furori. In 1586 se intoarce la Paris, intra in conflict cu autoritatile bisericesti si fuge inca o data, acum in Germania, unde rataceste dintr-un oras in altul si, in 1590, se opreste la Frankfurt. Un an mai tarziu are proasta inspiratie sa accepte invitatia unui mecena venetian si revine in Italia. Chiar amfitrionul sau il va denunta Inchizitiei, in mai 1592. Este arestat si judecat la Venetia, cu destula blandete, apoi trimis la Roma si inchis in palatul Sant' Ufizzio, unde va fi anchetat fara ragaz in urmatorii sapte ani. Refuza sa abjure si este ars pe rug in februarie 1600.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Opere italiene V. Cabala calului Pegas
  • An apariție: 2007
  • Ediție: editia I
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1715-6
  • ISBN-10: 978-973-50-1715-6
  • Colecție: Seria Giordano Bruno
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Giordano Bruno

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact