Închide Close
Palimpsest

Editura Humanitas

Imre Tóth, Palimpsest

Din categoriile filozofie

În colecția în afara colecţiilor

Acesta este un palimpsest: o succesiune de texte extrase din operele complete ale unor autori completi, sau aproape completi... Continutul fiecarui text se reveleaza in contextul total. Scenariul contextului este opera personala a unui singur autor. Acesta este autorul Palimpsestului. Pe canavaua lui si la poruncile lui, autorii alesi isi recita fragmentele alese din propriile lor texte. Este vorba asadar de un colaj de texte, compus conform programului suprarealist de tratare a textelor, executat prin folosirea tehnicilor care ii sunt proprii. Unele fragmente sunt chiar insotite de un colaj din hartie. Palimpseste la fel de onirice ca si textul insusi, ele reprezinta glose si comentarii plastice articulate in limbajul imaginilor: precipitatul emotional al sentimentelor pe care atat cititorul cat si autorul colajelor le-a incercat citind „cuvintele“ care urmeaza. Stilul suprarealist al acestora corespunde suprarealismului imanent al subiectului lor. Intr-adevar, subiectul care a inspirat si chiar a reclamat propria lui articulare verbala nu este altceva decat parcursul istoric al gandirii care, la inceputul celui de-al nouasprezecelea secol, a ajuns la ceea ce se desemneaza cu termenul de „revolutie noneuclidiana“ iar geometria noneuclidiana pe care a instaurat-o este fara doar si poate o geometrie deasupra si dincolo de orice realitate.

Despre Imre Tóth

IMRE TÓTH (n. Imre Róth, 26 decembrie 1921, Satu Mare – 11 mai 2010, Paris) a fost un filozof şi istoric al matematicii maghiar născut în România. După studii de matematică și filozofie la Universi tatea din Cluj (1945–1948), a fost conferenţiar la Facultatea de Matematică şi Fizică a Universităţii din Bucureşti, specializarea Istoria şi filozofia matematicii (1949–1969). Ca urmare a evenimentelor din Ungaria din 1956, Tóth a fost exclus din Partidul Muncitoresc Român în 1958, lucru care i-a afectat cariera universitară. În 1969 a hotărât să emigreze în Germania Federală. A fost Gastprofessor la Institut für Geschichte der Naturwissenschaft, Goethe-Universität, Frankfurt am Main (1969–1971); profesor suplinitor la Institut für Philosophie der RuhrUni versität, Bochum (1971–1972); profesor titular la Institut für Philosophie, Universität Regensburg, şef al Catedrei de istoria şi filozofia ştiinţei (din 1972); a ţinut o serie de prelegeri la École Normale Supérieure, Paris (1975, semestrul de vară); Visiting Fellow la Princeton University (1975–1976) şi membru al Institute for Advanced Study, Princeton, N. J. (1980–1981); Visiting Professor la Universitatea Twente din Enschede, Olanda (1982); cursuri semestriale la Istituto Italiano per gli Studi Filosofici, Napoli (începând din 1987). A predat la Universitatea din Regensburg până în 1991, după care s-a retras la Paris. Printre cele mai importante studii și cărți ale sale se numără Das Parallelenproblem im Corpus Aristotelicum (1967), Ahile. Paradoxele eleate în fenomenologia spiritului (Editura Ştiinţifică, 1969, reed. în pregătire la Ed. Humanitas), Die nichteuklidische Geometrie in der „Phänome nologie des Geistes" (1972), Gott und Geometrie. Eine viktorianische Kontroverse (1982), I paradossi di Zenone nel „Parmenide" di Platone (1994), Palimpsest (ed. rom. Humanitas, 1995), Aristotele e i fondamenti assiomatici della geometria (1997), Lo schiavo di Menone, Commentario a Platone, „Menone 82 B-86 C" (1998), Être Juif – après l'Holocauste (1999).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Palimpsest
  • An apariție: 1995
  • Ediție: I
  • Pagini: 368
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0552-8
  • ISBN-10: 973-28-0552-8
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Imre Tóth
  • Traducere: Petru Creţia

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact